Preporuke SZO tokom vrućina: Ne zaboravite bolesnike i starije osobe

SZO ističe da je važno piti dovoljno tečnosti i savjetuju da se građani sklone od vrućine u najhladniju prostoriju doma, posebno noću
100 pregleda 3 komentar(a)
vrućina, Podgorica, Foto: Zoran Đurić
vrućina, Podgorica, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 29.07.2013. 11:50h

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) apelovala je danas na građane da piju dosta tečnosti, rashlađuju dom, nose laganu odjeću, izbjegavaju izlaske tokom najtoplijeg dijela dana i borave u objektima koji su rashlađeni, kako bi lakše podnosili vrućine.

Iz Ministarstva zdravlja saopšteno je da SZO savjetuju građane da rashlade domove i sobnu temperaturu mjere u osam, deset, 13 i nakon 22 sata.

"Idealno bi bilo sobnu temperaturu držati ispod 32 stepena danju i ispod 24 stepena noću. To je posebno važno za djecu, osobe starije od 60 godina ili osobe sa hroničnim oboljenjima”, saopšteno je iz Ministartva.

SZO savjetuje da se za rashlađivanje doma koristi hladniji noćni vazduh.

“Otvorite sve prozore ili roletne tokom noći i ranih jutarnjih sati kada je spoljašnja temperatura niža, ako je to moguće”, navode iz SZO.

Preporučuju i da se smanji količina toplog vazduha u domu.

SZO napominje građane da stave zavjese, draperije, tende na prozore, okače mokre peškire kako bi rashladili vazduh u prostoriji jer se, kako se navodi u saopštenju, time povećava vlažnost vazduha

SZO napominje građane da stave zavjese, draperije, tende na prozore, okače mokre peškire kako bi rashladili vazduh u prostoriji jer se, kako se navodi u saopštenju, time povećava vlažnost vazduha.

“Ako imate uređaj za rashlađivanje zatvorite vrata i prozore kako ne bi trošili više energije nego što je potrebno”, savjetuje SZO.

Oni podsjećaju da i ventilatori mogu pružiti olakšanje i osvježenje.

SZO ističe da je važno piti dovoljno tečnosti i savjetuju da se građani sklone od vrućine u najhladniju prostoriju doma, posebno noću.

Ako građani ne mogu rashladiti svoj dom, SZO ih savjetuje da dva, tri sata dnevno provedu u hladnom prostoru objekata koji su rashlađeni.

“Izbjegavajte izlazak u najtoplijem dijelu dana i naporan fizički rad. Ako morate naporno raditi, činite to u najhladnije doba dana, što je obično ujutro između četiri i sedam sati”, poručuje SZO.

Savjetuje se boravak u hladu, i apeluje da se djeca i životinje ne ostavljaju u parkiranom vozilu.

“Rashladite tijelo i pijte dovoljno tečnosti, tuširajte se ili kupajte u mlakoj vodi. Nosite laganu široku svijetlu odjeću od prirodnih materijala, a ako izlazite stavite šešir širokog oboda ili kapu i sunčane naočare”, navode iz SZO.

Savjet SZO je i da građani koriste laganu posteljinu i izbjegavaju alkohol i napitke koji sadrže previše kofeina i šećera.

"Jedite češće male obroke. Izbjegavajte hranu bogatu bjelančevinama”, kažu u SZO.

Oni sugerišu građanima da pomognu u drugima.

“Posjetite porodicu, prijatelje i komšije koji većinu vremena provode sami. Osjetljive osobe mogle bi zatrebati pomoć tokom vrućih dana”, poručuju iz SZO.

Dodaje se da bi bilo poželjno razgovarati o toplinskom udaru sa članovima porodice.

“S obzirom na svoje zdravstveno stanje i aktivnosti svaki član familije treba znati koje mjere zaštite mora preduzeti”, navode iz SZO.

Dodaje se da “ako je neko koga Vi poznajete pod rizikom pomognite mu da dobije savjet i podršku”.

Ne zaboravite starije i bolesnike

“Starije osobe i bolesnike koji žive sami treba posjetiti barem jednom dnevno”, kažu SZO.

SZO preporučuje da građani sa izabranim ljekarom starijih i bolesnih osoba provjere koje ljekove uzimaju kao i kakav uticaj ti ljekovi mogu imati na termoregulaciju i ravnotežu tečnosti u tijelu.

SZO savjetuje građane koji imaju zdravstvene probleme da drže ljekove na temperature ispod 25 stepeni ili u frižideru i da potraže savjet ljekara, ako imaju neku hroničnu bolest ili uzimate više lijekova.

“Tražite pomoć ako imate vrtoglavicu, slabost, nemoć, tjeskobu ili ste izrazito žedni i imate jaku glavobolju, što prije otiđite u hladniji prostor i mjerite temperature i popijte vodu ili voćni sok da nadoknadite tečnost”, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da, ukoliko građani imaju bolne grčeve u nogama, rukama ili trbuhu nakon rada ili vježbe po vrućini, popiju tečnost koja sadrži elektrolite, a da u slučaju da grčevi ostanu prisutni duže od jednog sata potraže medicinsku pomoć.

SZO poručuje građanima da se posavjetuju sa ljekarom u slučaju drugih tegoba ili ako one duže traju.

“Ako član Vaše porodice ili osobe kojima pomažete imaju vruću i suvu kožu ili nerazumno razgovaraju i nemirni su, imaju grčeve i/ili su bez svijesti, zovite Hitnu pomoć”, savjetuje SZO.

Dodaje se da “dok čekate na njihov dolazak smjestite osobu u hladnu prostoriju u vodoravan položaj, podignute joj noge i kukove, odstranite odjeću i počnite s vanjskim hlađenjem”.

“Ako član Vaše porodice ili osobe kojima pomažete imaju vruću i suvu kožu ili nerazumno razgovaraju i nemirni su, imaju grčeve i/ili su bez svijesti, zovite Hitnu pomoć”

“Mjerite temperaturu tijela. Nemojte dati acetilsalicilnu kiselinu (aspirin) ili paracetamol. Osobe bez svijesti postavite u bočni ležeći položaj”, poručuje SZO.

SZO i Ministarstvo zdravlja podsjećaju da je broj Hitne pomoći 124 za cijelu Crnu Goru.

Bonus video: