O projektu „Artist talk”: Dijalogom do pravih odgovora

"Vjerujemo da nepretencioznim, malim ali učinkovitim intervencijama poput ovih razgovora možemo napraviti kvalitativne pomake na našoj sceni”
93 pregleda 0 komentar(a)
Ljiljana Karadžić, Foto: Jelena Pavićević - Tatar
Ljiljana Karadžić, Foto: Jelena Pavićević - Tatar
Ažurirano: 29.07.2013. 16:05h

Centar savremene umjetnosti Crne Gore početkom avgusta pokreće novi projekat “Artist talk” (Umjetnik govori) kojim će kroz susrete i razgovore sa umjetnicima mlađe generacije, pokušati da približi publici crnogorsku savremenu likovnu scenu.

“Ideja je da se kroz susrete i neformalne razgovore sa umjetnicima uz pomoć moderatora učini vidljivim proces kreativnog mišljenja i stvaranja zainteresovanoj publici. Ovakve vrste susreta i razgovora podstiču na 'razmišljanje naglas' smanjujući barijere između umjetnika i publike, demistifikuju stvaralački čin".

"Na ovaj način želimo da i Centar kao instituciju učinimo otvorenim i aktivnim mjestom kreativnih susreta i razmjene mišljenja. Slični programi su redovna praksa svih muzeja savremene umjetnosti, tako da mi samo prepisujemo dobru praksu prilagođavajući je našim okolnostima".

"Vjerujemo da nepretencioznim, malim ali učinkovitim intervencijama poput ovih razgovora možemo napraviti kvalitativne pomake na našoj sceni”, komentariše za “Vijesti” projekat “Artist talk”, umjetnička direktorica CSUCG Ljiljana Karadžić.

Koji kriterijumi su bili presudni u izboru učesnika projekta “Artist talk”?

“Odlučili smo da avgustu, mjesecu u kom se kulturno težište iz glavnog grada pomjera na jug, napravimo intenzivniju seriju razgovora sa osam mladih umjetnika, kako bismo privukli sugrađane koji preko ljeta ostaju u Podgorici i ponudili im privilegovano iskustvo direktnog susreta sa umjetnicima".

"Pozvani su vizuelni umjetnici Milovan Novaković, Adriana Gvozdenović, Tanja Markuš, Mirko Radonjić, Maja Šofranac, Milka Delibašić, Mirjana Marsenić i pjesnikinja Tanja Bakić. Sa njima će razgovarati Natalija Đuranović, Teodora Nikčević i ja".

"Planirano je da se naprave video zapisi svih razgovora. Razgovori će se odvijati svake srijede i petka u Perjaničkom domu od 20 sati. Program počinje sedmog avgusta. Lista učesnika je pravljena prije svega prema osnovnom kriterijumu, kvalitetu radova i umjetničkih praksi".

"Takođe, imali smo na umu u ovoj prvoj seriji da treba u malom predstaviti kompleksnost naše umjetničke scene kroz diverzitet poetika, viđenja, pristupa, sfera umjetničkih istraživanja, upotrebe medija. Ono što je zajedničko izabranim autorima jesu jasne, konzistentne prakse i relevantnost njihovog rada koji ne funkcioniše samo u crnogorskim, već i u internacionalnim okvirima.”

“Artist talk” pored toga što otvara prostor mladim umjetnicima, otvara prostor i publici da ih upozna na jedan drugačiji način. Kako je zamišljeno to “približavanje”?

“Približavanje je odličan termin koji dobro definiše naš cilj. Neformalnom, opuštenom atmosferom koju ćemo nastojati da napravimo nadamo se da ćemo uspjeti da 'raskravimo' i umjetnike i publiku".

"Nasuprot uobičajenim javnim razgovorima sa umjetnicima koji se uglavnom odvijaju po ustaljenoj šemi, u visokoparnom stilu i uz pretjeranu upotrebu stručne terminologije koja je prosječnoj publici najčešće nerazumljiva i nezanimljiva, jednostavnim, živim jezikom ćemo zajedno otvoriti mnoga pitanja".

"Pitanja se neće ticati samo umjetničkih poetika, već će se baviti pitanjem - da li je prosječnom građaninu potrebna savremena umjetnost, da li umjetnički rad zaista može nešto da promijeni, da li umjetnost u eri komercijalnosti gubi bitku sa industrijom zabave, kakva je reakcija umjetnika na kompleksnost svijeta koji ih okružuje kroz aspekte njihovog društvenog, političkog, kulturnog, urbanog života.”

Likovni umjetnici često ne vole i ne žele da javno pričaju o svom radu. Kada ste krenuli u projekat koliko su Vam umjetnici “izašli u susret”? Koliko je bilo raspoloženih i onih drugih za “Artist talk”?

“Često ćete čuti neke umjetnike kako, kada ih pitate o njihovom radu, odgovaraju da su svojim djelom već rekli ono što su željeli, i da su htjeli da se izražavaju kroz drugi medij, na primjer, pisanu riječ, bili bi pisci, a ne umjetnici".

"Isto tako, postoje i umjetnici koji sjajno verbalno artikulišu svoje ideje, stavove i poetiku. Naš program uključuje obje grupe autora i gotovo svi su se rado odazvali pozivu. Nekolicinu je trebalo možda malo više ubjeđivati, jer doza treme od javnog istupa sa neizvjesnim ishodom na do sada za njih nepoznat način, bila je prisutna".

"Međutim, duboko vjerujemo u to da kada sagovornik pokaže suštinsku zainteresovanost za rad i mišljenje umjetnika i istinsku želju da ga sasluša i uđe u kreativni dijalog sa njim, umjetnik to prepoznaje i upušta se u razgovor koji i njemu i publici donosi zadovoljstvo novootkrivenog i neočekivanog. Od toga dobrobit imaju i umjetnik i publika".

Uskoro inostrana scena

Na listi učesnika zastupljeni su umjetnici sa crnogorske scene. Planirate li da u projekat uključite i inostrane umjetnike? “Na jesen će Centar realizovati nekoliko izložbi internacionalnih umjetnika. Izložbe će pratiti radionice kroz koje će umjetnici prenijeti svoja praktična znanja, a planirani su i razgovori sa njima.

U oktobru će gostovati jedna britanska umjetnica koja u svom radu koristi lasere, pa će biti zanimljivo čuti, između ostalog, i njena iskustva sa novim tehnologijama, koje su još uvijek izvjesna nepoznanica na crnogorskoj sceni.”

Bonus video: