Bivši konzul Slovenije u Crnoj Gori dijelio vize ispod ruke

Odbrana je insistirala na manjoj kazni jer Veber, navodno, nije oštetio nikoga
145 pregleda 18 komentar(a)
Ažurirano: 29.07.2013. 18:42h

Bivši konzul Slovenije u Crnoj Gori Roman Veber osuđen je na godinu i po uslovno, odnosno dvije godine zatvora za zloupotrebu službenog položaja, jer je 2008. godine u Crnoj Gori izdavao vize mimo procedure.

Kako piše slovenački dnevnik Delo, na sudu je dokazano da je Veber izdavao vize bez potrebne dokumentacije i tako crnogorskim državljanima omogućio nepropisan ulazak u Šengen zonu.

Veber je priznao krivicu, pišu slovenački mediji.

Kada je 2008. godine nezakonito davao vize crngoroskim državljanima, slovenačko ministarstvo je naredilo vanrednu internu kontrolu koja je potvrdila nepravilnosti, ali u interesu istrage nijesu saopštavali detalje.

Bivši ambasador Slovenije u Crnoj Gori Jernej Videtič “Vijestima” je u jeku afere potvrdio informaciju da je konzul Veber pojedinim građanima tražio mito radi izdavanja vize.

Nakon opsežne istrage, Veber je dobio otkaz u slovenačkom ministarstvu inostranih poslova. Jedno vrijeme je radio u policiji ali je i tamo u vanrednom postupku ostao bez posla.

Nakon što je bivši konzul priznao krivicu za nezakonite poslove u Crnoj Gori, slovenački tužilac je predložio uslovnu kaznu, ali i obavezu da osuđeni plati troškove sudskog procesa. Odbrana je, kako piše Delo, insistirala na manjoj kazni, jer Veber navodno nije oštetio nikoga niti je nezakonitim poslovima sam zaradio.

Odbrana je insistirala na manjoj kazni jer Veber, navodno, nije oštetio nikoga niti je nezakonitim poslovima sam zaradio

Pri ambasadi Slovenije je 2008. godine u Podgorici radio zajednički Aplikacioni centar EU za izdavanje viza. “Vijesti” su pisale da je tog ljeta za tri mjeseca izdato oko 2.000 viza za putovanja u zemlje Šengena.

„Crnogorski građani iz mjeseca u mjesec putuju sve više, što potvrđuju i statistički podaci", govorio je avgusta 2008. slovenački konzul.

Veber je novinarima govorio da se u Podgorici izdaje 60 do 100 viza dnevno i da se odbija svega jedan do dva odsto zahtjeva, kao i da se rijetko ko žali na postupak.

U skladu sa tadašnjim propisima, postojalo je 16 kategorija građana za koje važe vizne olakšice. Od plaćanja vize, koja je koštala 35 eura, bili su oslobođeni, na primjer, autoprevoznici, studenti, penzioneri i određeni poslovni ljudi. Uloga konzula je bila da na osnovu predate dokumentacije odredi kojoj grupi pripada tražilac, pa je od njegove procjene dosta zavisilo.

Galerija

Bonus video: