Het-trik Nikole Đukića

Na 65. Pojedinačnom prvenstvu Crne Gore u šahu, u konkurenciji šahistkinja titulu je osvojila Sanja Mišović sa 4,5 poena
84 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 28.07.2013. 20:30h

Najmlađi crnogorski velemajstor, Nikola Đukić, juče se, treću godinu zaredom okitio titulom državnog prvaka. U jednom od najuzbudljivijih državnih prvenstava u posljednje deveto kolo “švajcarca”, čak petorica šahista su ušla sda šansom za titulu, ali je do het - trika došao 30 - godišnji Đukić, pobjedom nad Nebojšom Nikčevićem.

Na 65. Pojedinačnom prvenstvu Crmne Gore u šahu, u konkurenciji šahistkinja titulu je osvojila Sanja Mišović sa 4,5 poena, dok je Đukić sakupio sedam bodova ispred velemajstora Dragiše Blagojevića sa 6,5, koliko je imao trećeplasirani Dragan Kosić, uz slabiji dodatni kriterijum. Jednak broj poena, 6,5 osvojio je i četvrti, Saša Batrićević.

"Imao sam pet pobjeda i četiri remija i prezadovoljan sam trećom uzastopnom, a četvrtom titulom prvaka Crne Gore u mojoj karijeri. Prvenstvo je bilo neizvjesno, prije posljednjeg kola pet šahista je bilo u igri za titulu i ne pamtim kada je borba bila tako izjednačena i uzbudljiva. U posljednjem kolu je ipak sve zavisilo od mene, i trijumfom protiv Nikčevića uspio sam da osvojim prvo mjesto", kazao je Đukić.

A Đukić je do titule došao u konkurenciji 37 šahista, od kojih su pet bile šahistkinje, kojima je za titulu bilo neophodno sakupiti što više poena u konkurenciji muškaraca.

"Na potez da dame ne igraju odvojeni turnir kao u prethodnim godinama, Šahovski savez se odlučio zbog malog broja prijavljenih šahistkinja, svega pet. To je pomalo čudan sistem, jer u ovakvoj konkuurenciji puno zavisi od sreće na žrijebu. Neka igračica dobije da igra sa šahistom rangiranim u vrhu liste, a druga sa rivalom neuporedivo lošijeg rejtinga, i mnogo bolje je kada one međusobno na sopstvenom turniru odluče pobjednicu", smatra Đukić.

Tek iza Mišović sa 4,5 poena, plasirala se Kristina Bačić sa tri poena, dok je treće mjesto sa 2,5 boda pšripalo Milici Bubanji. Medalje i pehare najboljima uručio je Dejan Milošević, v.d. generalnog sekretara ŠSCG.

"Prvenstvo je proteklo u neizvjesnoj borbi, gdje se praktično do kraja nije znalo ko će podići pobjednički pehar. Zahvalan sam igračima na učešću i ispoljenom fer - pleju, tako da glavni sudija Veselin Balšić i pomoćnici Igor Vujačić i Zoran Peruničić nijesu imali mnogo posla", kazao je Milošević.

ŠSCG je podijelio 3.600 eura nagradnog fonda na sedam pnajbolje rangiranih šahista na prvenstvu, dok je 600 eura bio fond za tri prvoplasirane šahistkionje.

Bonus video: