Ledecki na pragu čuda

Ledecki je do posljednjeg okreta bila brža od svjetskog rekorda, ali je na kraju slavila u vremenu 3:59,82, što je 67 stotinki sporije nego što je plivala Federika Pelegrini
0 komentar(a)
Keti Ledecki, Foto: Beta/AP
Keti Ledecki, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 28.07.2013. 19:22h

Počeo je najzanimljiviji dio Svjetskog prvenstva u vodenim sportovima - nadmetanje u plivanju. Prvi dan u „Palau Sant Đordi” je bio veoma uzbudljiv, jer su u četiri finala gledane tri spektakularne trke.

Prva borba za odličja nije bila uzbudljiva, jer je olimpijski šampion Jang Sun lagano stigao do zlata na 400 metara slobodnim stilom. Sjajni Kinez, koji je u Londonu bio najbrži i na kilometar i po, slavio je u vremenu 3:41,59.

Mnogo uzbudljivija bila je borba za srebro, jer je Japanac Kosuke Hagino kasnio tri sekunde i 23 stotinke za Sunom, a Amerikanac Konor Jeger svega tri stotinke više.

U istoj disciplini je 16-godišnja Keti Ledecki takođe superiorno došla do zlata. Amerikanka je, zapravo, postala prva plivačica koja je tu dionicu prešla za manje od četiri minuta bez pomoći sada već nedozvoljenih odijela.

Šta više, Ledecki je do posljednjeg okreta bila brža od svjetskog rekorda, ali je na kraju slavila u vremenu 3:59,82, što je 67 stotinki sporije nego što je plivala Federika Pelegrini u Rimu prije četiri godine.

Odličja su pokupile i domaća plivačica Melani Kosta Šmid (+ 2,65) i Novozelanđanka Roren Bojl (+ 4,07).

Australijanke su u prve tri izmene štafete 4X100 metara bile najbrže, ali je u posljednjoj Amerikanka Megan Romano nadoknadila 72 stotinke zaostatka za Ališom Kouts i slavila u vremenu 3:32,31, 12 stotih djelova sekunde brže od ekipa sa najmanjeg kontinenta.

Zlatnu medalju su osvojile još i Misi Frenklin, Natali Koflin i Šenon Vreland, dok su srebrom morale da se zadovolje Kejt i Bronte Kempbel, te Ema Mekion. Treća je bila Holandija (+ 3,46), u sastavu Bise Buvens, Femke Hemskerk, Inge Deker i Ranomi Kromoviđojo.

U muškoj štafeti, četiri najbolje reprezentacije su na cilj stigle sa samo 40 stotinki razlike. Zlatna je bila Francuska (Janik Anjel, Floran Manadu, Fabijen Žilo i Žeremi Stravijus) u vremenu 3:11,18, svega 24 stotinke ispred SAD (Nejtan Ejdrijan, Rajan Lohti, Entoni Ervin i Džejms Fejgen), a 26 u odnosu na Rusiju (Andrej Grečin, Nikita Lobincev, Vladimir Morozov i Danila Izotov).

„Izvisila” je štafeta Australije, koja je za pobjednikom kasnila svega 40 stotinki.

Bonus video: