Hamilton najbrži na Hungaroringu

Crni Biser perfektnom vožnjom tokom 70 krugova nije ostavio rivalima ni gram nade da mogu da ga ugroze
3 komentar(a)
Luis Hamilton, Foto: Beta AP
Luis Hamilton, Foto: Beta AP
Ažurirano: 28.07.2013. 14:31h

Staza Hungaroring do juče je bila jedna od mnogih na kojima je najviše pobjeda upisao Mihael Šumaher. Sada uz ime najtrofejnijeg vozača svih vremena, u Mađarskoj piše još jedno - Luis Hamilton.

Crni Biser perfektnom vožnjom tokom 70 krugova nije ostavio rivalima ni gram nade da mogu da ga ugroze, zbog čega je došao do četvrtog trijumfa na stazi nadomak Budimpešte, koliko ih ima i Šumi.

Šampion svijeta iz 2008. je ovu pobjedu izdvojio kao jednu od najznačajnijih u karijeri, između ostalog i zbog toga što mu je prva u bolidu Mercedesa.

"Ovo je vjerovatno jedna od najvažnijih pobjeda u karijeri, pošto sam prešao u novi tim. Ne mogu biti srećniji i nadam se da će biti još slavlja".

"Morali smo naporno da radimo za ovaj trijumf, ali ako smo u Budimpešti uspjeli da obavimo dobar posao sa gumama, to možemo na svakoj drugoj stazi".

"Ekipa je obavila nevjerovatno dobar posao, dugo smo pripremali trku i nadali smo se da će pneumatici izdržati. Nismo mogli ni da zamislimo da ćemo proći ovako dobro", priznao je poslije trke Hamilton, koji je pobjedu posvetio bivšoj djevojci, muzičkoj zvijezdi Nikol Šercinger.

Ako je trijumf bio van domašaja svih ostalih na stazi na kojoj su po velikoj vrućini prestizanja gotovo nemoguća misija, borba za 2. mjesto je bila veoma uzbudljiva.

Na kraju je ono pripalo Kimiju Raikonenu, koji je u finišu odbio napade Sebastijana Fetela, a poziciju je u pojedinim trenucima branio „na mišiće”. Trostruki svjetski šampion je zbog toga bio ljut nakon trke.

"Rekao sam Kimiju da nisam srećan zbog načina njegove vožnje, a on se smijao. Ali, to je trkanje", rekao je Fetel.

As Red Bula, ipak, nema previše razloga za tugu, jer je do juče njegov najbliži pratilac Fernando Alonso bio peti. Zbog toga je na 2. mjesto u generalnom poretku izbio Raikonen, koji na ljetnju pauzu odlazi sa 38 bodova manje od Fetela, a jednim više od Princa od Asturije.

Četvrti je bio Mark Veber, a 6. mjesto je osvojio Romen Grožan. Francuz je kažnjen nakon trke sa 20 sekundi zbog sudara sa Džensonom Batonom, ali ga to nije pomjerilo unazad, jer je od sedmoplasiranog Britanca bio brži tačno 21,254 sekunde.

Listu osvajača bodova su zaokružila tri Latinoamerikanca - Felipe Masa, Serhio Peres i Pastor Maldonando.

Naredna trka vozi se tek 25. avgusta za Veliku nagradu Belgije na stazi Spa Frankoršamp.

Bonus video: