Tikvice, bogat izvor vitamina C

Vitamin C u tikvici štiti od raka i srčanih bolesti i pomaže tijelu u odbrani od virusnih infekcija
3 komentar(a)
tikvice, Foto: Shutterstock
tikvice, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 28.07.2013. 18:35h

Tikvice su jedna od najčešće korišćenih ljetnjih namirnica. Odlično se slažu s nizom ukusa i začina, poput bosiljka i ruzmarina, a od njih možete da napravite glavno jelo, prilog, salatu ili da ih čak koristite umjesto tijesta u vegetarijanskim specijalitetima.

Pročitajte više o nutritivnim prednostima kuvanja s tikvicama.

Znate li koje su prednosti konzumiranja tikvica?

Ljetna superhrana, tikvice, sadrže više od trećine preporučene dnevne količine vitamina C. Ovaj antioksidans štiti oči od one vrste oksidativnog oštećenja koje uzrokuje bolesti očiju poput katarakte.

Osim toga, ovo zeleno povrće sadrži beta karoten, a brojna istraživanja potvrdila su kako ishrana obogaćena beta karotenom smanjuje rizik od kancerogenih oboljenja i od bolesti koronarnih arterija.

Vitamin C u tikvici štiti od raka i srčanih bolesti i pomaže tijelu u odbrani od virusnih infekcija, dok kalijum održava normalnu ravnotežu tjelesnih tečnosti, normalni krvni pritisak i rad srca.

Ljetne tikvice su mekše i kremastije od onih koje dozrijevaju zimi, a njihov blagi ukus odlično se slaže s bosiljkom, majčinom dušicom i ruzmarinom.

Mali savjet: Kada kupujete tikvice, birajte one manje i čvršće, jer veće znaju da budu vodenaste i pune sjemenki. Tikvice čistite tako da ih operete ili istrljate mokrom krpom, a jestivi su i cvjetovi tikvica.

Bonus video: