"Zatočenik žute gošće": Sjećanje na Vita Nikolića

Autor je o Vitovom životu i radu pisao na osnovu sjećanja pjesnikove supruge, kćerke, prijatelja, kolega, ljekara, na osnovu odlomaka iz intervjua, književnih večeri i novinskih članaka
102 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 27.07.2013. 14:51h

Biografija poznatog crnogorskog pjesnika Vitomira Vita Nikolića pod nazivom “Zatočenik žute gošće”, iz pera Maksima Vujačića, nedavno je publikovana u izdanju biblioteke “Arhiv uspomena“, uz finansijsku podršku Ministarstva kulture.

Autor je o Vitovom životu i radu pisao na osnovu sjećanja pjesnikove supruge, kćerke, prijatelja, kolega, ljekara, na osnovu odlomaka iz intervjua, književnih večeri, novinskih članaka...

“Knjigom Maksima Vujačića Vito je ponovo u našoj stvarnosti. Sada bez tajni. Ili, bez i jedne tajne… Do sada se pričalo o Vitomiru, prepričavalo. Ovom knjigom autor je razotkrio kako nastaje poezija. Ljubavna. Vitova. Ponudio je čitaocima biografiju ovoga boema, a teoriji književnosti oplemenio poglavlje o stvaralačkom činu”, zapisao je recezent dr Draško Došljak.

Vujačić je knjigu podijelio u nekoliko poglavlja – Preci, Udarac sudbine, Brezovik, Drumovanja, Nikšićke godine, Novi život i Novinarstvo u “Pobjedi”. Najviše prostora zauzelo je poglavlje “Nikšićke godine” ali ne bez razloga.

Kako je Vujačić napisao Nikolić je u gradu pod Trebjesom živio, bolovao i radio do 1970. godine, tu je izgubio oca i brata, napisao prve stihove, prve novinske tekstove, objavio dvije od tri zbirke, i po svojoj izričitoj želji tu je i sahranjen.

“Ovo je i priča o nastajanju Nikolićevih pjesama, mijenjanju naslova, pojedinih stihova, putu ka konačnom uobličavanju pjesama koje se danas usvajaju, recituju, uvrštavaju u čitanke. Bivaju lektira... Ovom knjigom njegova poezija će biti jasnija, čitljivija, a Vitomirov kašalj zacijeljen. Lirski“, zapisao je Došljak.

A onaj životni kašalj koji je boem velikog srca godinama liječio po bolnicama, glavni je “krivac“ za naslov knjige. “Žuta gošća“, kako su pjesnici nazivali tuberkulozu, utisnula je “doživotni pečat na psihu i životni put besmrtnog, kultnog pjesnika“.

U podnaslovu Vujačićeve knjige stoji “Bolovanja, drumovanja, lumpovanja“, i kako Došljak primjećuje, upravo te tri riječi bile su “okvir koji autor znalački popunjava autentičnom pričom, nepoznatim scenama, razmagljivanjem tamnih mjesta, putovanjima“.

Novinar i publicista Maksim Vujačić, dobitnik nagrade oslobođenja Nikšića i “Zaloga”, nagrade koju dodjeljuje književna zajednica “Vladimir Mijušković”, do sada je objavio 18 knjiga, od kojih četiri posvećene Vitu Nikoliću.

Promocija knjige “Zatočenik žute gošće” u Nikšiću biće u okviru Septembarskih dana kulture.

Bonus video: