„Falsifikator” na otvaranju XXVII Hercegnovske filmske smotre

Na Kanli kuli održavaće se glavni takmičarski program, na Trgu Belavista selekcija dokumentarnog filma, u amfiteatru hercegnovskog pozorista – selekcija studentskih filmova
0 komentar(a)
Kanli Kula, Foto: Arhiva "Vijesti"
Kanli Kula, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 26.07.2013. 18:17h

Najveća filmska smotra u Crnoj Gori - XXVII Montenegro film festival tradicionalno će se i ove godine održati u prvoj nedjelji avgusta (od prvog do sedmog), na već prepoznatljivim hercegnovskim lokacijama.

Na Kanli kuli održavaće se glavni takmičarski program, na Trgu Belavista selekcija dokumentarnog filma, u amfiteatru hercegnovskog pozorista – selekcija studentskih filmova, a na tvrđavi Forte Mare revijalno će se prikazati ovogodišnji pobjednici najvećih evropskih festivala.

Umjetnički direktor festivala i selektor glavnog i revijalnog programa, Srdan Golubović je ove godine pod motom “Festival kao slika raznolikosti rediteljskih svjetova”, napravio izuzetno bogatu selekciju filmocva, koji će se sedam dana festivala, sa početkom u 21h, prikazivati na Kanli Kuli.

Po riječima selektora u glavnom programu biće prikazana ostavrenja: “Falsifikator” Gorana Markovića, “Plavo je najtoplija boja” Abdelatifa Kešiša, “Prošlost” oskarovca Asgara Farhadija. Italijanski “Salvo” je pobjednik kanske “Nedelje kritike”, a “Kongres” novi film reditelja filma “Valcer sa Baširom” Ari Folemana je otvorio ovogodišnje izdanje “Petnaest dana autora” u Kanu.

Festival će zatvoriti Goran Paskaljević sa svojim novim filmom “Kad svane dan”. Srpsku kinematografiju će predstavljati i “Odumiranje” Miloša Pušića i debitantsko ostvarenje “Skidanje” Koste Đorđevića, a hrvatsku kinematografiju “Ljudožder vegetarijanac” Branka Šmita i bioskopski megahit “Svećenikova djeca” novskog laureata Vinka Brešana.

Sa novim filmom Metoda Peveca “Tango Abrazos” se predstavlja slovenačka kinematografija, a imaćemo priliku da vidimo i grčki film iz berlinskog Foruma “Ćerka” Tanosa Anastopulosa, turski “Kalup” Ali Ajdina koji je prikazan u programu “Nedelja kritike” u Veneciji i rumunski film “Roker” Marina Krizana.

Ove godine neće biti prikazan nijedan crnogorski film u takmičarskom programu, što je prvi put u posljednjih nekoliko godina. Na Kanli kuli će biti prikazano jednočasovno dokumentarno ostvarenje Branka Baletića “Njegoš - jedna biografija, Noć skuplja dva vijeka”, kojim će biti obilježena dva vijeka od rođenja Petra II Petrovića Njegoša”.

U sklopu pratećih programa Festival i Fondacija Živko Nikolić objaviće i promovisati knjigu – scenario za film “Zubato sunce“ Živka Nikolića. Prema riječima organizatora, očekuje se veliki broj specijalnih gostiju i prijatelja festivala, ekipa i protagonista filmova koji su u konkurenciji, i to u mnogo većem obimu nego prošle godine.

Montenegro Film festival se realizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Crne Gore i Opštine Herceg Novi.

Festivalski pobjednici

U okviru programa Festivalski pobjednici na tvrđavi Forte mare sa početkom u 21 sat, biće prikazanii nagrađivani filmovi sa ovogodišnjeg kanskog i berlinskog festivala, a u selekciji dokumentarnih filmova, koja postoji već četiri godine u okviru Montenegro Film Festivala, ove godine prikazaće se oko 40 ostvarenja iz 30 zemalja.

Pored selekcije dokumentarnog od prošle godine u takmičarskoj kategoriji je i selekcija studentskih filmova, koja ove godine predstavlja deset filmskih akademija iz regiona i prikazaće se 23 studentska filma od drugog do šestog avgusta u Amfitetatru hercegnovskog pozorišta. Selektor selekcije studentskih filmova je Srđan Koljević.

Bonus video: