Biciklista O'Grejdi priznao da se dopingovao

On je rekao da je "morao da se odveze preko granice i kupi EPO u apoteci", kao i da je koristio "izuzetno oprezne doze" te supstance
0 komentar(a)
Stjuart O'Grejdi, Foto: Www.cyclingnews.com
Stjuart O'Grejdi, Foto: Www.cyclingnews.com
Ažurirano: 25.07.2013. 09:51h

Australijski biciklista Stujart O'Grejdi, koji je početkom nedelje saopštio da završava karijeru, priznao je da je uoči “Trke oko Francuske” 1998. godine koristio nedozvoljenu supstancu EPO.

O'Grejdi (39) se šest puta takmiccio na Olimpijskim igrama, osvojio je zlato 2004. godine u Atini i srebro 1992. u Barseloni.

On je na 17 “Trka oko Francuske” ukupno devet dana nosio žutu majicu vodećeg u generalnom plasmanu.

Australijanac je danas priznao da je dvije nedelje prije početka “Tur de Fransa” 1998. godine koristio krvni doping EPO.

Rekao je da je sam nabavio nedozvoljenu supstancu i da niko u njegovom timu to nije znao.

Francuska komisija juče je saopštila da su prva tri vozača na “Turu” iz 1998. godine koristila EPO.

Uzorci uzeti sa te trke ponovo su analizirani 2004. godine, a rezultati su proslijeđeni francuskoj vladi koja vodi istragu.

"Pobijedite na Olimpijskim igrama, pobijedite na mnogim važnim trkama, ali će na sve to pasti mrlja zbog ovoga (doping) i to je najteže od svega. To je bilo davno i samo jedna vrlo loša odluka može da baci u sjenku mnogo stvari", rekao je O'Grejdi.

On je rekao da je "morao da se odveze preko granice i kupi EPO u apoteci", kao i da je koristio "izuzetno oprezne doze" te supstance.

Bonus video: