Širi izbor za nagradu Man Booker: Pohvala duhu različitosti

“Ovo je sigurno najšarolikiji širi izbor u istoriji Nagrade Man Booker”, rekao je predsjednik ocjenjivačkog suda Robert Mekfarlejn
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.07.2013. 19:43h

Članovi ocjenjivačkoga suda Nagrade Man Booker sastavili su, kako su sami priznali, do sada “najšarolikiji” izbor kandidata za tu prestižnu književnu nagradu, a na popisu se našlo trinaest romana u rasponu od tradicionalnoga do eksperimentalnog.

Samo su dva odabrana autora već bila nominovana za nagradu. Džim Krejs na popisu se našao s jedanaestim romanom “Harvest”, 16 godina nakon što je ušao u uži izbor s romanom “Iskušenje”, a Kolm Tobin, koji je već dva puta bio u užem izboru, takmiči se s romanom “The Testament of Mary” objavljenim prošle godine, prenosi “The Guardian”.

“Ovo je sigurno najšarolikiji širi izbor u istoriji Nagrade Man Booker”, rekao je predsjednik ocjenjivačkog suda Robert Mekfarlejn.

“Raznolik je u geografskom smislu, formi, dužini i temi. Ovih 13 izvanrednih romana sežu od tradicionalnoga do eksperimentalnog, od prvog vijeka do danas, od stotinu stranica do hiljadu, od Šangaja do Hendona”, prokomentarisao je Mekfarlejn.

Najintrigantniji na popisu, roman od hiljadu stranica pisca i umjetnika, profesora na Univerzitetu u Birmingemu Ričarda Hausa “The Kills”, može se opisati kao politički triler, ali svakako je mnogo više od toga, rekao je Mekfarlejn. Riječ je o romanu u četiri toma koji se prodaje uz dodatni audio i video sadržaj, “mada članovi žirija ocjenjuju samo ono što je napisano”.

Na ovogodišnjem popisu su i trojica debitanata. Autorka romana “We Need New Names” Novajolet Bulavajo rođena je u Zimbabveu godinu dana nakon osamostaljenja, a u periodu od 18 godina preselila se u Sjedinjene Države. Njen roman opisan je kao “potresan i gorko-sladak” prikaz života u siromašnom naselju Paradiseu u Zimbabveu. Eva Haris uvrštena je na popis mogućih dobitnika nagrade zahvaljujući još neobjavljenoj knjizi “The Marrying of Chani Kaufman”, smještenoj u ultraortodoksnu jevrejsku zajednicu Hendon u Londonu. A Donald Rajan nominovan je za roman “The Spinning Heart”, priču ispričanu iz ugla 21 stanovnika irskoga sela. Uz Rajana i Tobina, na popisu je još jedan irski pisac - Kolum Meken nominovan za roman “TransAtlantic” čija se radnja proteže kroz 150 godina.

Najmlađa u širem izboru: Elenor Katon

Objavljivanje čekaju još četiri nominovana romana: “The Luminaries” Elenor Katon, koja je s 27 godina najmlađa na popisu mogućih dobitnika, “The Lowland” američke spisateljice indijskoga porijekla Džumpe Lahiri, roman s tematikom Drugog svjetskog rata “Unexploded” Alison Meklaud i “Almost English” Šarlot Mendelson.

Popis zaokružuju malezijski pisac Taš Av s romanom “Five Star Billionaire” koji pripovijeda o životu u modernoj Kini i Rut Ozeki, kanadska spisateljica i zen-budistička sveštenica s romanom “A Tale for the Time Being”.

Uži izbor za Bukera biće saopšten desetog septembra, a dobitnik nagrade, vrijedne 50.000 funti, biće poznat 15. oktobra. Prošlogodišnja dobitnicaBukera je Hilari Mentel za roman “Bring Up The Bodies”, nastavak “Vučjeg legla” za koji je osvojila Bukera 2009.

Bonus video: