Veljović: Šaranović i Koljenšić spremali niz likvidacija

Pritvor po rješenju sudije Bašovića može najduže trajati šest mjeseci, a nakon tog roka može biti produžen za još dva mjeseca
70 pregleda 64 komentar(a)
Ažurirano: 25.07.2013. 13:59h

Sudija za istragu Višeg suda u Podgorici Miroslav Bašović odredio je ekstradicioni pritvor Slobodanu N. Šaranoviću (75) iz Danilovgrada sa prebivalištem u Budvi i Ratku M. Koljenšiću (36) iz Nikšića, osumnjičeni za krivično djelo “kriminalno udruživanje” i “teško ubistvo” počinjeno u Beogradu, kazali su “Vijestima” njihovi branioci advokati Borivoje Đukanović i Nikola Medojević.

Oni su uhapšeni po potjernici Interpola Beograd, raspisana po zahtjevu Specijalnog odjeljenja Višeg suda u Beogradu.

Pritvor po rješenju sudije Bašovića može najduže trajati šest mjeseci, a nakon tog roka može biti produžen za još dva mjeseca.

Advokati su kazali da Šaranović i Koljenšić nijesu uhapšeni zbog ubistva Miloša Vidakovića u Budvi, kako su ukazivale prve nezvanične informacije..

Direktor policije Srbije Milorad Veljović u izjavi za "Blic" je potvrdio nezvanične informacije "Vijesti" da su Šaranović i Koljenšić uhapšeni ubog sumnje da su organizovali ubistvo Nikole Bojovića, ali i da su pripremali niz likvidacija u Srbiji i Crnoj Gori. Za ubistvo Bojovića je prema riječima Veljovića osumnjičen i Miloš Vidaković.

Da su Šaranović, Koljenšić i Delibašić uhapšeni zbog ubistva Bojovića potvrđeno je i iz Uprave policije.

"D.Š. i R.K. su lišeni slobode na osnovu međunarodnih potjernica NCB Interpol Beograd i zamolnice za pružanje međunarodne pravne pomoći upućene našem tužilaštvu, zbog osnovane sumnje da su, zajedno sa M.D. (28) iz Beograda, organizovali i počinili krivično djelo teško ubistvo, izvršeno 29. aprila 2013. godine u Beogradu, na štetu Nikole Bojovića", navodi se u policijskom saopštenju.

Šaranović je uhapšen u budvanskom naselju Dubovica, u svom stanu, koji su inspektori i prije nekoliko dana pretresali.

Akcija hapšenja je izvedena u tajnosti, i u saradnji crnogorske i srpske policije. Inspektori su nešto prije ponoći upali u stan kontroverznog biznismena i priveli ga.

Vidaković je ubijen 2. jula u Budvi, a nekoliko dana nakon toga policija je privela prve osumnjičene. U prijestonici turizma, 16. jula uhapšen je Beograđanin Miloš Delibašić, zbog sumnje da je umiješan u ubistvo Vidakovića.

Istovremeno, u Beogradu su lišeni slobode Miloš Vojinović, Goran Bojanić, Slaviša Novaković i još jedna osoba.

Vojinović i Novaković se sumnjiče da su direktno učestvovali u ubistvu Vidakovića u Budvi, u kafiću u Starom gradu.

Direktor srpske policije Milorad Veljović je nakon toga najavio da hapšenjima u Budvi i Beogradu nije kraj i da predstoje nova.

"Sa jednim i drugim tužilaštvom radimo na rasvjetljavanju slučaja, na ovom se neće završiti. Preko ovog slučaja pokušavamo da riješimo još dva ubistva na području Srbije i jedno u Crnoj Gori. Na ovaj način smo pokazali da shodno propisanom sporazumu između mene i Stojanovića (Slavka) zajedno radimo na rasvjetljavanju najtežih krivičnih djela, prije svega iz organizovanog kriminala", kazao je Veljović tada.

On nije želio da saopšti koja ubistva bi uskoro mogla biti riješena ali je naglasio da je "sigurno da je pozadina mnogo dublja".

"U cilju istrage vam ni ja ni kolege iz Crne Gore ne možemo reći o kojim ubistvima je riječ. Znaćete ako sve bude dokazano i riješeno", rekao je Veljović.

Čelnici dvije policije saopštili su tada da je hapšenjem Delibašića, Vojinovića, Bojanića i Novakovića osujećeno još nekoliko likvidacija koje je ta grupa pripremala. Međutim, niko od njih nije precizirao ko su bile mete uhapšenih.

Nikola Bojović, zbog čijeg je ubistva navodno uhapšen Slobodan Šaranović, ubijen je u centru Beograda 29. aprila 2013. Nakon ubistva brata, Luka je navodno naredio pripadnicima svog klana da privatnu istragu vode isključivo u Crnoj Gori, zbog sumnje da je naručeno upravo iz crnogorskih mafijaških krugova

Slobodanov brat Branislav bio je vlasnik lanca kockarnica, a ubijen je 2009. ispred kazina na Dedinju. Odmah nakon ubistava svoga brata, Sobodan je javno ponudio šestocifreni iznos u eurima, ubicama svoga brata ako otkriju imena naručilaca likvidacije.

Da li će hapšenjem Šaranovića, koje je rezultat saradnje dvije policije, inspektori konačno staviti tačku na istragu o ubistvu Bojovića i Vidakovića, zavisi od dokaza koje će predati tužilaštvu, a koje su, tokom istrage prikupili.

Nijedan od više čelnika crnogorske i srpske policije, ali ni Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore, koje su “Vijesti” sinoć kontaktirale nijesu htjele zvanično da komentarišu Šaranovićevo hapšenje. Iz obje policije rekli su da je velika akcija u toku i da će svi detalji biti saopšteni danas.

Beogradski mediji su još u maju objavili je da je srpska policija sklopila mozaik ubistva Nikole Bojovića i da vjeruju da je on likvidiran iz osvete zbog ubistva Dženana Ramovića, Slobodana i Danila Radonjića i njihovog kuma, crnogorskog biznismena Branislava Šaranovića, Slobodanovog brata. Sva trojica ubijena su u Beogradu, a iza svakog zločina postojala je sumnja da su ubistva izvršena po naređenju Luke Bojovića.

“Vijesti” sinoć nijesu dobile potvrdu da li je Šaranović zadržan u pritvoru, kao ni kakve je dokaze policija prikupila protiv njega.

Galerija

Bonus video: