Trojica prvoplasiranih biciklista na Turu 1998. bila su dopingovana

Pobjednik Tur d'Fransa 1998. godine bio je Italijan Marko Pantani, drugi je bio Njemac Jan Urlih, a treće mjesto zauzeo je Amerikanac Bobi Džulik.
55 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 24.07.2013. 12:47h

Biciklisti koji su 1998. godine osvojili prva tri mjesta na Tur d'Fransu koristili su nedozvoljenu supstancu EPO, prenio je danas francuski list Mond.

Pobjednik Tur d'Fransa 1998. godine bio je Italijan Marko Pantani, drugi je bio Njemac Jan Urlih, a treće mjesto zauzeo je Amerikanac Bobi Džulik.

Mond je prenio da su sva trojica koristila doping krvi – supstancu EPO. Njihovi uzorci uzeti 1998. godine ponovo su testirani šest godina kasnije.

List navodi i da je Nemac Erik Zabel, koji je te godine osvojio zelenu majicu kao najbolji sprinter, takođe koristio EPO.

Unija profesionalnih biciklista kritikovala je francusku komisiju koja je obavila testove pošto nijedan uzorak ne može biti poslat na novu analizu radi provjere, jer više ne postoji.

"Objavljivali su listu optužujući za doping bez mogućnosti za odbranu", navodi se u saopštenju.

Panatani, koji je 1998. godine pobijedio i u Trci oko Italije, umro je u februaru 2004. godine, u 34. godini zbog prekomjerne doze kokaina.

Prošlog mjeseca Njemac Jan Urlih priznao je da je koristio doping, ali je rekao da to nije prevara.

"Nisam uzimao ništa što drugi nisu. Za mene, prevara počinje kada steknete neku prednost, a to nije bio slučaj. Želio sam da izjednačim svoje šanse", rekao je Urlih.

U oktobru prošle godine Amerikancu Lensu Armstrongu oduzeto je devet titula na Tur d'Fransu nakon što je priznao da je koristio nedozvoljene supstance.

Pantani i Urlih se i zvanično navode kao pobjednici Tur d'Fransa 1998. i 1997. godine.

Bonus video: