Presuda za „Morinj” 31. jula

Zamjenica specijalnog tužioca Lidija Vukčević, ostala je pri tvrdnji da je dokazano da su počinili krivično djelo
97 pregleda 1 komentar(a)
morinj, Foto: Savo Prelević
morinj, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 24.07.2013. 11:18h

Presuda u ponovljenom sudskom procesu bivšim rezervistima JNA optuženi za ratni zločin nad hrvatskim ratnim zarobljenicima u Morinju, biće izrečena 31. jula u Višem sudu u Podgorici, odlučila je predsjednica specijalnog vijeća sudija Milenka Seka Žižić.

Zamjenica specijalnog tužioca Lidija Vukčević, ostala je pri tvrdnji da je dokazano da su počinili krivično djelo, te sudu predložila da ih oglasi krivm i kazni po zakonu, dok su advokati odbrane predložili oslobađajuću presudu.

U optužnici piše da su Ivo Gojnić, Špiro Lučić, Ivo Menzalin i Boro Gligić, počinili krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva, prema zarobljenim hrvatskim zarobljenicima. Oni su kao pripadnici rezervnog sastava JNA, od 3. oktobra 1991. do 18. avgusta 1992. godine, za vrijeme oružanog sukoba u Hrvatskoj između JNA i tamošnjih organizovanih oružanih formacija, u takozvanom Centru za prihvat zarobljenika u mjestu Morinj, kršeći pravila međunarodnog prava utvrđena III Ženevskom konvencijom o postupanju sa ratnim zarobljenicima, prema njima nečovječno postupali.

Advokat Goran Rodić, branilac Gojnića, kazao je u završnoj riječi da je tužilac “spinovao javnost prvom optužnicom”, prema joj je Gojnić zlostavljao 168 ratna zarobljenika.

“Nakon tri godine sudskog procesa, tužilac je taj spisak oštećenih skratio na svega 15, dok ga je ranijom osuđujućom presudom, sud osudio za zlostavljanje 11 zarobljenika. Od optužnice na kraju nije ostalo ništa, a tome je najviše zaslušan tužilac”, ocijenio je Rodić.

Bonus video: