Slavica Šćekić: Isti ubica usmrtio Duška Jovanovića i mog brata

Šćekić tvrdi da je vidjela službenu zabilješku u kojoj su bila navedena imena ubica urednika "Dana"
274 pregleda 29 komentar(a)
Ažurirano: 24.07.2013. 07:22h

Slavica Šćekić, sestra ubijenog policijskog funkcionera Slavoljuba Šćekića, tvrdi da je nekoliko mjeseci prije njegovog ubistva vidjela službenu zabilješku u kojoj su bila navedena imena ubica urednika “Dana” Duška Jovanovića.

Ona tvrdi da je isti ubica - Beranac Vuk Vulević strijeljao i urednika “Dana”, a kasnije i njenog brata jer je radio na rasvjetljavanju tog zločina ali i drugih teških krivičnih djela.

Šćekić tvrdi da je službenu zabilješku vidjela, sasvim slučajno, 24. maja 2005. godine na radnom stolu sobe njenog brata.

“Dok sam raspremala vidjela sam taj papir. Iz znatiželje sam pročitala sadržinu - pisalo je da je Vuk Vulević sjedio na zadnjem sjedištu 'golfa3', te da je jednom rukom bio naslonjen na rame Baranina Muše Osmanagića kako mu ruka ne bi zadrhtala. Tada sam pročitala i da je taj auto vozio jedini osuđeni Damir Mandić, a službenu zabilješku je potpisao izvjesni Mazić, kojem nijesam zapamtila ime. Sjećam se dobro da je na dokumentu pisalo da su u ubistvu Jovanovića učestvovale još neke osobe iz Srbije, te da su likvidaciju naručili moćnici, čija imena nijesu bila navedena”, ispričala je Šćekić za “Vijesti”.

Ona je juče tokom dana na svom Fejsbuk profilu postavila status da zna sadržinu te zabilješke, te da traži od nadležnih organa da je ispitaju i nađu taj dokument ako su obećali da će ponovo otvoriti istragu u tom zločinu.

“Tvrdim da je moj brat ubijen jer je znao ko su ubice Jovanovića i zato što je radio na tom slučaju. Na osnovu mnogih dokaza ali i iskaza poklapa se da je Vuk Vulević i u noći ubistva mog brata 30. avgusta 2005. godine bio zajedno sa osuđenim Čilom Šćekićem i Ljubom Vujadinovićem u našoj ulici. Sva trojica su te noći pucala sa dvije različite pozicije, što se poklapa sa izjavama komšija koji su čuli tri rafala. Osim toga, ne poklapa se visina sa koje je pucano na mog brata sa osuđenim Šćekićem, ali ta visina odgovara Vuleviću”, tvrdi ona.

Sestra ubijenog funkcionera traži da se ponovo otvore oba slučaja i da se ispita odgovornost Vulevića u ta dva zločina.

“Tvrdim da je on ubica, a znaju to i oni. Neka pitaju Mića Orlandića, koji nije imao tajni sa mojim bratom, sve ovo. On to dobro zna. Neka ispitaju sve, znam da je teško naći materijalne dokaze poslije toliko godina ali želim da se pokuša otkriti svačija odgovornost. Osim toga, neka se ispita i uloga dvojice ljudi iz ANB-a u tim ubistvima”, navela je Šćekić, koja navodi da je o ovim saznanjima ranije obavještavala vrh policije, ali i novog ministra Raška Konjevića.

Zamjenik vrhovnog državnog tužioca Veselin Vučković najavio da će ovih dana otvoriti istragu o ubistvu urednika “Dana”

Zamjenik vrhovnog državnog tužioca Veselin Vučković najavio da će ovih dana otvoriti istragu o ubistvu urednika “Dana”, te da će ispitati sve policijske službenike koji su u to vrijeme radili na rasvjetljavanju zločina. Za ubistvo Jovanovića na 18 godina pravosnažno je osuđen Damir Mandić, ali se još ne znaju motiv, ubice i nalogodavci. Vulević i Osmanagić su pominjani u internim policijskim podacima da su učestvovali u ubistvu Jovanovića, ali nikada zvanično to nije dokazano.

Ubice i organizatori ubistva Šćekića ukupno su osuđeni na 120 godina zatvora, a čeka se još krajnja potvrda Vrhovnog suda o tome da li će odluka postati i zvanično pravosnažna. Vuku Vuleviću je suđeno da je bio član zločinačke grupe, ali je zbog nedostatka dokaza oslobođen optužbi da je učestvovao u likvidaciji Slavoljuba Šćekića.

Prijećeno joj prije skupa

Slavica Šćekić tvrdi da joj je u ponedjeljak neko prijetio preko telefona zbog toga što je ispred zgrade Vlade organizovala skup tražeći da Policijska akademija dobije ime njenog pokojnog brata.

“Zazvonio mi je telefon i neko mi je rekao da prekinem sa skupovima. Tada sam dodala telefon mom ocu, koji je, kada je čuo prijetnje, takođe krenuo da prijeti. Rekao im je da sada imamo oružje i da ćemo se braniti ako nas neko napadne. Tada se veza prekinula, ali u mom telefonu nije ostao trag da me je neko zvao. Sumnjam da je to uradio neko da bi me zaplašio”, tvrdi Šćekić.

Galerija

Bonus video: