Suđenja menadžmentu "Luke Bar": Kupovali bez znanja članova odbora

Na pretresu je postavljeno je pitanje ko je angažovao internog revizora “Luke Bar” Krsta Šljivančanina
100 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 24.07.2013. 09:34h

Bivši član borda direktora “Luke Bar” Miodrag Č. Iličković, sada sudija Ustavnog suda, ali i Slobo V. Pajović, izvršni direktor “Luke Bar”, svjedočili su juče u Višem sudu u Podgorici u nastavku suđenja menadžmentu te kompanije.

Miodrag Gvozdenović, bivši direktor “Luke Bar”, optužen je da je sa menadžmentom kompanije od početka 2002. do kraja 2006. zloupotrebom službenog ovlašćenja “pribavio sebi i drugima imovinsku korist od 1.158.980 eura, čime su uskratili budžetu Crne Gore porez od oko 313.529,11 eura”.

Odgovarajući na pitanja advokata odbrane, a koji se tiču prve tačke optužnice, koja tereti Gvozdenovića, finansijsku direktorku “Luke Bar” Izabelu Todorović i predsjednika sindikata Zorana Ostojića, da su 254.067 eura kompanije upotrijebili za kupovinu i registraciju 14 automobila, za sebe i 11 fizičkih lica, Iličković je rekao da Gvozdenović nije konsultovao bord direktora prilikom kupovine automobila za menadžment.

“Na sjednici borda direktora pokrenuto je pitanje nabavke vozila. Mislim da su auta već bila nabavljena, a to pitanje sam pokrenuo kada sam za to saznao. O odgovornosti nabavke vozila i šta je ko izjavio o tome imate snimljeno na CD-u sa sjednice borda”, kazao je Iličković, odgovarajući na pitanja advokata Dušana Lukšića i Gorana Petrovića, branilaca optuženih Gvozdenovića i Ostojića.

“Odbrana te zapisnike sa sjednica borda direkora nema”, dodao je advokat Petrović.

Iličković je pojasnio da su se na sjednici borda, kada se raspravljalo o spornoj nabavci vozila, formirala dva mišljenja. “Jedno mišljenje je bilo da se formira komisija, te da to Luka ispita, jer bi davanjem podataka policiji i Tužilaštvu narušili reputaciju kompanije. Ja sam bio protiv toga da se formira komisija koja bi ispitala zakonitost tog posla, jer sam smatrao da je bolje da zakonitost ispitaju specijalizovane ustanove”, kazao je Iličković, po čijoj prijavi je i pokrenuta istraga o pojedinim zloupotrebama u Luci.

Iličković je, na pitanje advokata Vučka Bjelanovića, kazao da nije mogao na sjednicama borda direktora da predloži da se bilo ko razriješi od menadžmenta, uključujući i Gvozdenovića, dok se ne utvrdi da je neko odgovoran za propuste u poslovanju.

Na glavnom pretresu postavljeno je pitanje ko je angažovao internog revizora “Luke Bar” Krsta Šljivančanina, čiji je izvještaj bila inicijalna kapisla za pokretanje istrage.

“Šljivančanin je finansijski direktor Luke Bar, zatim je radio u banci, a zatim je pozvan da bude interni revizor Luke. Slobo Pajović, izvršni direktor 'Luke Bar', je dao nalog da se sačini interni izvještaj i tako je Šljivančanin angažovan. To sam saznao od Krsta Šljivančanina”, kazao je Iličković. Naveo je da nije znao da se uopšte koriste viza kartice.

“Ako su tačne cifre navedene u optužnici, da je za potrebe Luke potrošeno između 300-400 hiljada eura, u tom slučaju izvršni direktor Gvozdenović je mogao da raspolaže samo sa iznosom od 100 hiljada eura, a preko te cifre morao je da traži saglasnost borda direktora”, rekao je Iličković. Optuženi Gvozdenović je prigovorio da je limit na viza karticama bio 20.000, a zatim je povećan na 50.000 eura, te da bord direktora o tome nije mogao da odlučuje, već da je on potpisao taj ugovor sa bankom.

“Ako su tačne cifre navedene u optužnici, da je za potrebe Luke potrošeno između 300-400 hiljada eura, u tom slučaju izvršni direktor Gvozdenović je mogao da raspolaže samo sa iznosom od 100 hiljada eura, a preko te cifre morao je da traži saglasnost borda direktora”, rekao je Iličković

Suđenje se nastavlja 3. septembra.

Pajović se vozi „mercedesom”

Izvršni direktor “Luke bar” Slobo Pajović, odgovarajući na pitanja advokata Dušana Lukšića, kazao je da je donio odluku da se kupe četiri vozila “škoda oktavija”, čija je vrijednost ispod 100.000 eura. O kupovini vozila je obavijestio bord direktora, ali nije tražio njihovu saglasnost, jer prema Statutu, može bez odobrenja borda direktora da sklapa ugovore vrijednosti do 100.000 eura. “Vozila su vlasništvo 'Luke Bar'.

Nakon što je kompanija podijeljena, dva vozila su pripala 'Kontejnerskim terminalima'”, objasnio je Pajović.

Dodao je da je on zaposlio Šljivančanina kao internog revizora, a potom naveo kako je angažovan. Nakon svjedočenja, ispred zgrade podgoričkog Višeg suda, Pajovića je čekalo vozilo “mercedes” registarskih oznaka BR: PORTO.

“Vijesti” su pokušale da dobiju odgovor od Pajovića, da li je to službeno vozilo, ali se on nije javljao na mobilni telefon poznat redakciji. Izvor iz “Luke Bar” juče je “Vijestima” kazao da je to lučko vozilo, te da je Pajović sigurno zaboravio da ga pomene u sudu.

Galerija

Bonus video: