Umro TV autor Dragan Babić

Njegovi intervjui na televiziji predstavljali su poseban događaj - razgovarao je sa Džonom Hjustonom, Lijem Strazbergom...
192 pregleda 2 komentar(a)
Dragan Babić, Foto: Yugopapir.blogspot.com
Dragan Babić, Foto: Yugopapir.blogspot.com
Ažurirano: 23.07.2013. 16:07h

Novinar, prevodilac i pisac Dragan Babić preminuo je u 77. godini u Vranju. Babić je bio autor i voditelj brojnih televizijskih emisija, najpoznatija je Kino-oko.

Dragan Babić je bio jedan je od najboljih novinara RTS-a. Bio je autor i voditelj TV emisija kao što su “Dvogled”, jedne od prvih emisija uživo posvećene filmu, “Kino-oko”, “Umeće življenja”...

Dragan Babić je rođen 1937. u Kruševcu, gdje je završio osnovnu školu. Gimnaziju je završio u Beogradu, a potom apsolvirao engleski jezik i književnost. Prvo se pojavio u književnoj javnosti, pričama u NIN-u, a potom je pisao u književnom časopisu “Delo”. U njegov literarni opus spadaju i knjige “Putovanje na kraj jezika”, “Ti možda misliš drugačije” i dokumentarni roman “Kao mehur od sapunice”.

Autor je nekih od najboljih televizijskih emisija i serija, među koje spada i neponovljivi “Dvogled” s početka njegove televizijske karijere, koji je bio namijenjen djeci i emitovan je u više ciklusa. Njegova uspješna televizijska ostvarenja su i Kino-oko, To sam ja, Umeće življenja, Kraj epohe, U senci, Nacionalna geografija.

Njegovi intervjui na televiziji predstavljali su poseban događaj - razgovarao je sa Džonom Hjustonom, Lijem Strazbergom, Glendom Džekson, Šeli Vinters, Ingmarom Bergmanom, Erlandom Jozefsonom, Liv Ulman...

Bio je prvi novinar iz nekadašnje Jugoslavije koji je dobio poziv da radi na Bi-Bi-Siju, ali je umjesto ponuđenih pet godina ostao samo pola godine i vratio se, jer se susreo sa administracijom kojoj nije bio vičan, pošto ga je zanimao autorski, a ne činovnički posao. Nikada nije bio član nijedne partije.

Radni vijek je proveo u Televiziji Beograd, gdje je prvo otišao na prinudni odmor, a tokom bombardovanja 1999. godine dobio je otkaz i otišao u penziju, navodi se u Babićevoj biografiji koju je 2005. godine objavio NIN.

Bonus video: