Skulpture i crteži Peka Nikčevića: Senzibilnost alhemičara

U izložbenoj sali u prizemlju ljetnikovca, prezentirane su tri njegove najnovije skulpture ostvarene u kamenom masivu i dvadeset crtačkih eksplikata
549 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 23.07.2013. 13:16h

Tivatski centar za kulturu, jula ove godine, priredio je u galeriji ljetnjikovca “Buća Luković” samostalnu izložbu skulptura i crteža istaknutog crnogorskog umjetnika Peka Nikčevića (Nikšić, 1959).

U izložbenoj sali u prizemlju ljetnikovca, prezentirane su tri njegove najnovije skulpture ostvarene u kamenom masivu i dvadeset crtačkih eksplikata realizovanih kombinovanom tehnikom na papiru.

Čak i na prvi pogled, sasvim je bjelodano da Nikčevićeva recentna umjetnost, istodobno i u skulpturi i u crtežu, pripada apstraktnim sferama. Nikčević je umjetnik koji prevashodno poštuje i nadasve uvažava materijal u kom treba da otjelotvori svoju skulptorsku zamisao.

Kada u prirodnom ambijentu selektivno izvrši odabir veoma poticajne kamene supstance, Nikčević poput vrsnog alhemičara dubinski analizira oblik, formu, strukturu, nervaturu i hromatiku surog egzemplara. Svakako, on u tom petrificiranom kubusu ne traga za narativnim i izraubovanim abiotičko-zoomorfnim asocijacijama, već apsolutno za potpuno čistim i izbalansiranim odnosima određenih likovnih elemenata u okviru globalne cjeline.

Nikčević svoje crteže gradi, supstituiše i fundira kao potpuno autohtone, samosvojne i nezavisne cijeline. Način realizacije njegovih radova, podveden je pod opšteprihvaćenu odrednicu “kombinovana tehnika”

Peko Nikčević, taj svoj specifičan duhovno-sakralni odnos prema materijalnom supstratu, nedvosmisleno iskazuje prilikom neposredne likovne egzekucije. Njegov pristup u skulptorskoj obradi, zasigurno se može nazvati minimalističkim. Nikčević veoma suptilno i vrlo senzibilno vrši intervencije, koje se svode na svojevrsno obilježavanje, specifično markiranje, zapravo na perfekcionističko zasijecanje ili pak bušenje tvrdog kamenog masiva.

Kontrapunktni odnosi, vizuelno se registruju na mjestima mašinske penetracije, kao minimalne glatko-polirane zone, u okviru očuvanih rustikalno-prirodnih struktura. Sve te njegove minimalističke skulptorske egzemplare, odlikuje neka vrsta univerzalne ekološke produhovljenosti.

Peko Nikčević, svoj vrlo osoben i veoma karakterističan pristup, takođe sigurno demonstrira i u sferi crtačke discipline. Njegovi crteži zasigurno ne predstavljaju predloške skulptorskim ostvarenjima.

Nikčević svoje crteže gradi, supstituiše i fundira kao potpuno autohtone, samosvojne i nezavisne cijeline. Način realizacije njegovih radova, podveden je pod opšteprihvaćenu odrednicu “kombinovana tehnika”.

Zapravo, pod tom sintagmom, suspregnuto je više tehničko-tehnoloških predradnji i postupaka. Kao prvo, svi crtački eksplikati su rađeni na prepariranoj, papirno-kartonskoj podlozi, istovjetnih su dimenzija (70x50cm), i svi su orjentisani kao dramatične vertikale. Kada bi se sveobuhvatnije i dublje analizirali ti njegovi “crteži”, moglo bi se ustvrditi da su to zapravo slikarski egzemplari, realizovani u strogo ograničenom hromatskom ključu, zapravo kao crno-bijele, ili tamno-svijetle cjeline.

Prilikom neposredne realizacije, Nikčević upotrebljava grafičke, uljane boje i akriličku supstancu, zatim tuš, pero, četku, špahtlu, skalper, crni krejon, izolir traku. Stvaralački proces traje nešto duže, zbog sušenja pojedinih slojeva i pastuoznih nanosa, odnosno, djelimičnog skidanja i uklanjanje viška hromatskog supstrata.

Ti njegovi radovi neodoljivo podsjećaju na pripremljenu grafičku ploču, ili pak na specifičan, prvi probni grafički otisak. Katkada, pojedini kreativno-stvaralački pristupi se multiplikuju, sve do ostvarenja pune umjetnikove zamisli. Svakako, jedan od najvećih problema u likovnoj umjetnosti je upravo znati, kada se zaustaviti, kada potpisati rad, i reći, sada je eksplikat završen.

No i u tim vrlo tananim i veoma prefinjenim situacijama, Nikčević ima vrlo izbalansiran i veoma istančan osjećaj mjere. On apsolutno tačno prepozna kada na jednoj tretiranoj ravni, više ništa ne treba da se pomjera. Nikčević je i ovom, kao i prethodnom ekspilacijom, potvrdio zavidan estetski nivo kojim se odlikuju njegova aktuelna ostvarenja.

Trideset samostalnih izložbi

Nikčević je diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, a magistarske studije je završio na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu.

Do sada je imao trideset samostalnih, a učestvovao je na preko stopedeset kolektivnih i grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

Dobitnik je više strukovnih nagrada za skulpturu, crtež, minijaturu i dizajn. Bio je član ULUBIH od 1990, a od 1994. postao je član ULUCG-a. Redovni je profesor Fakulteta umjetnosti u Prištini i direktor Centra za kulturu u Nikšiću. Radovi mu se nalaze u brojnim galerijama, muzejima i privatnim zbirkama, stalno živi i stvara u Nikšiću, a izložbu prati veoma skroman preklopni katalog.

Galerija

Bonus video: