Tradicija, revolucija i imperijalizam: "Njegoš i ja"

Mladim glumcima Karmen Bardak i Aleksandru Raduloviću uloge u predstavi "Njegoš i ja" bile su istraživački zadatak
60 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 23.07.2013. 09:06h

Autorski projekat Paola Mađelija, predstava "Njegoš i ja" odigrana je u subotu uveče na dnu praznog bazena zatvorenog i devastiranog hotela "Fjord".

Autorski tim predstrave kao polazište u svom radu koristio je sjećanja reditelja Mađelija na njegov prvi dolazak u Crnu Goru, u kojem se prepliću teme tradicije, revolucije, nacionalizma, kulture, kulturnog imperijalizma...

U zatvorenom kotorskom hotelu publika je okruživala rubove praznog bazena. Ideju putovanja kroz vrijeme pratila je muzika kompozitora i izvođača Ljupča Konstantinova. Prema riječima kompozitora, muzika nije nastala za predstavu "Njegoš i ja".

"Ova je muzika nastajala tridesetak godina unazad, to je muzika iz predstava u kojima sam do sada sarađivao sa Paolom, tako da to dođe na neki način kao muzički vremeplov“, rekao je Konstantinov.

Muzika se djelimično izvodi uživo na sceni. Kompozitor izvođenje objašnjava kao "nadopunjavanja, kako bi nakon trideset i više godine nešto dodao i oduzeo". Konstantinov u predstavi učestvuje i kao glumac.

„Mogu da kažem da je na početku bilo jako teško da prihvatim tu ideju, iako svi glumimo pomalo, i u privatnom životu, ali onda je energija na sceni i mene ponijela“, rekao je Konstantinov.

Mladim glumcima Karmen Bardak i Aleksandru Raduloviću, koji su i ranije sarađivali sa rediteljem Mađelijem, uloge u predstavi "Njegoš i ja" bile su istraživački zadatak. Glumica Karmen Bardak istakla je posebnu odgovornost prilikom izgovaranja riječi Petra II Petrovića Njegoša i Danila Kiša.

„To su velike životne istine i nešto što bi ljudi trebalo dobro da upamte i da se toga sjete, jer kao i u tim prošlim vremenima, tako i danas, to su vječite istine i velika je odgovornost govoriti ih sa scene“, rekla je Bardak.

Predstava "Njegoš i ja" je koprodukcija Međunarodnog festivala "Kotor Art", Crnogorskog narodnog pozorišta i Kraljevskog pozorišta Zetski dom. Glumački tim predstave uz reditelja Mađelija, kompozitora Konstantinova i glumce Karmen Bardak i Aleksandra Radulovića čini Maja Pelević. Dramaturg predstave je Željka Udovičić, scenograf Hans Georg Šafer, kostimograf Leo Kulaš, a producenti Janko Ljumović i Slobodan Božović.

Pritisak prvog izvođenja

Za glumca Aleksandra Radulovića svako premijerno izvođenje nosi osjećanje pritiska, zbog čega smatra da predstava "Njegoš i ja" na premijeri nije odigrana "punom snagom, zbog čega su se potkrale određene greške".

„Pozorište je vrhunska stvar upravo zbog neponovljivosti trenutka u kome se sve dešava“, rekao je Radulović i dodao da se raduije prenošenju predstave na scenu Crnogorskog narodnog pozorišta. "Iako se promjenom ambijenta uvijek nešto gubi, posvećenim i promišljenim prilagođavanjem predstave „sceni kutiji“ može se jednako toliko i dobiti", rekao je Radulović.

Bonus video: