Crnogorskim karatistima zlato u ekipnoj konkurenciji

Trijumfom u Budimpešti objedinili su titulu svjetskog i evropskog univerzitetskog prvaka.
61 pregleda 8 komentar(a)
Ažurirano: 21.07.2013. 16:03h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Budimpešta - Crnogorski barjak i tradicionalni oro na sredini tatamija „Budaorš arene”, obilježio je 6. Evropsko univerzitetsko prvenstvo u karateu, na kojem je reprezentacija Crne Gore dokazala da je najbolja ekipa u borbama i objedinila titule najbolje ekipe na svijetu i Starom kontinentu.

Zlatna muška ekipa u borbama Univerziteta Donja Gorica (Vuk Šuković, Filip Vujadinović, Stefan Karadžić, Ljubiša Mihailović, Arsenije Tadić, Jozo Dabović, Stefan Dukić i kapiten Almir Cecunjanin), u finalu je poenom razlike u pet borbi pobijedila fenomanalnu ekipu Makedonije, sastavljenu od tri zlatna borca u pojedinačnoj konkurenciji.

Ipak, ovoga puta se ekipa univerziteta Skoplja borila protiv pravog tima, jer su izabranici selektora Rajka Vujoševića i trenera Darija Ivanovića disali kao jedan.

I na najbolji mogući način naplatili su se i za sudijske greške, kojim su dan ranije uskraćeni za još tri zlatne medalje.

"Ekipnim zlatom objedinili smo titule univerzitetskog prvaka svijeta prošle godine u Bratislavi i evropskog sada u Budimpešti, na najjačem šampionatu do sada. Naredne godine je Svjetsko univerzitetsko prvenstvo u Baru, a 2015. u Podgorici će se održati 7. Evropsoko prvenstvo i mi imamo mladu ekipu i novi cilj - da budemo prvi koji će odbraniti titule. Osvojili smo 10 medalja, a cilj je bio ekipno zlato i od tri do pet ostalih odličja. Ne potcjenjujem zalaganje, želju i uspjeh u pojedinačnom nastupu, čestitam im od srca, ali zlato ekipe je prestiž za državu", rekao je Vujošević.

Selektor je bio spriječen da obavlja funkciju, ali je davao savjete Ivanoviću.

"Kao tehnički delegat EUSA nisam mogao da budem uz ekipu na takmičenju, ali sam mogao da dajem instrukcije treneru Ivanoviću, koji je radio sa ekipom i i sve odradio apsolutno kako treba. U to, doduše, nisam ni sumnjao", naglasio je Vujošević.

A kakve momke je imao Ivanović na pet tabli! Heroje, koji su pobjeđivali ili se ravnopravno nosili sa nevjerovatnom generacijom Makedonije - sve sami osvajači medalja sa najvećih takmičenja i učesnika svih sedam kola Zlatne lige, što im je dalo prednost kod sudija za tri zlata u pojedinačnim nastupima najtežih kategorija u „Budaoršu”.

Ali, sve im je bilo uzalud protiv najboljeg karatiste turnira i kapitena naših momaka, sjajne defanzive Mihailovića, neprobojnog Karadžića, neuništivog 19-godišnjeg Šukovića, kojem je povjeren najteži meč - da u posljednjoj borbi odbrani dva poena stečene prednosti. To je uradio kao da godinama bije bitke za titule.

Ipak, junak pobjede je srebrni poluteškaš Filip Vujadinović, koji je pri neriješenom rezultatu u četvrtoj borbi razbio zlatnog Iva Cvetkovskog (3:1), i osvetio mu se za pobjedu nad Mihailovićem u pojedinačnom finalu.

"Zadatak selektora je bila titula. Ne bilo koja medalja, već zlato, kojim bi na našem terenu branili svjetsku i evropsku krunu. Spremili smo se za to, dali smo sve od sebe i uspjeli smo kao tim. I za mene lično sve ovo znači nakon uspjeha u mlađim uzrasnim kategorijama i brojnim pauzama zbog povreda koje su mi usporile karijeru. I dan ranije u finalu sam povrijdio lijevu šaku, ali je fizioterapeut Ljilja Dubljević napravila nemoguće i sve učinila tako da što manje osjećam bol", naglasio je Vujadinović, srebrni poluteškaš u Budimpešti.

Najveća zvijezda Budućnosti i svjetski prvak Predrag Stojadinov je bio više nego impresioniran tvojom borbom, za koju je naglasio da je savršena. Šta misliš o tome?

"Čast je i zadovoljstvo to čuti od svjetskog prvaka, osvajača titule prvaka Evrope sa Budućnosti i isto tako uspješnim trenerom i selektorom. Samo da me zaobiđu povrede", kazao je osvajač prve evropske medalje za nezavisnu Crnu Goru (kadetska bronza u Izmiru).

„Crveni” su prije Makedonije savladali Španiju i Srbiju, a do pobjeda su stigli bez primljenog udarca!

Danas je nastupila i ženska ekipa UCG, ali je Tanji i Marti Dukić, te Suzani Mirković nedostajalo samo devet sekundi da eliminišu Makedoniju, koja je bronzu od Srbije izgubila za sekund.

Posebno dobra bila je Tanja koja je od 0:2, došla do pobjede od 5:2. To je sjajan reziultat jer našu žensku ekipu sačinjavaju takmičarke koje su nastupile u najlakšim kategorijama, dok su za Makedoniju nastupile karatistkinje iz poluteške i teške kategorije.

Naša selekcija je u Budimpešti osvojila dva zlata, tri srebra i pet bronzanih medalja.

Neustrašiv kao Vuk

Vujadinović sa obmotanom šakom, Mihailović i Karadžić sa zavijenim stopalima lijeve noge zbog povrede ligamenata i loma palca, kapiten Cecunjanin je zbog problema sa kičmom uspio da izađe na tatami samo zahvaljujući umijeću Dubljevića.

Jedini 100 odsto spreman bio je bronzani teškaš i najmlađi borac, Vuk Šuković. Stamenog i nasmiješenog Kolašinca nije uplašilo ime i titule rivala u posljednoj odlučujućoj borbi.

"Čast mi je što sam dobio privilegiju da baš ja budem taj koji će raditi meč biti ili ne biti. Položio sam ispit, zahvaljujući savjetima trenera Ivanovića, mada sam i sam donosio dobre odluke. Dvije ubjedljive pobjede u repasažu teške kategorije, a naročito meč za bronzu u kojem sam osim trofejnog Slovaka pobijedio i sudije, ulio mi je nevjerovatno samopouzdanje", naglasio je član Budućnosti.

Bonus video: