Na Zabjelu

Granate u kancelariji: 300 kg bombi skladišteno mimo propisa

“Imate papire i imate ljude, ja sam iz Sektora izašao i zamolio bih Vas da oko toga više ne govorim i da me ne zovete”, rekao je Begović, koji je u penziji
53 pregleda 9 komentar(a)
Ažurirano: 21.07.2013. 13:43h

Po naređenju bivšeg pomoćnika ministra Zorana Begovića skoro 300 kilograma granata iz Drugog svjetskog rata oko dva mjeseca, navodno, je držano u kancelariji njegovog kolege i pomoćnika Radomira Šćepanovića u zgradi Sektora za vanredne situacije-Ministarstva unutrašnjih poslova na Zabjelu.

Informaciju “Vijesti” nezvanično je potvrdilo više osoba iz MUP-a, koje su istakle da su granate držane u kancelariji Šćepanovića tokom 2012. godine, nekoliko mjeseci nakon što je četiri tone aktivnih granata iz II svjetskog rata relocirano iz neuslovnog magacina kasarne u Maslinama.

Tragom tih informacija, “Vijesti” su kontaktirale i Zorana Begovića, koji nije želio da objasni zašto je tako postupio i da li su pomenuta sredstva nakon relokacije uskladištena u magacinu u Rogamima ili uništena, upućujući na dokumentaciju koja se nalazi u MUP-u .

“Imate papire i imate ljude, ja sam iz Sektora izašao i zamolio bih Vas da oko toga više ne govorim i da me ne zovete”, rekao je Begović, koji je u penziji.

“Vijesti nedjeljom” su kontaktirale Begovića ranije nakon pisanja o držanju granata u neuslovnom magacinu u Maslinama, čime su, kako su potvrdili stručnjaci iz te oblasti, bili ugroženi životi građana koji žive u širem centru Podgorice.

Begović nerado govori o skladištenju (Foto: Savo Prelević)

“Vidio sam objavljeni dopis. Imate kompletan materijal u mom bivšem Sektoru: prepiske, pisanja i informacije. To je sve uništeno, tako da tamo više nema NUS-a, ali kompletna dokumentacija o radu postoji. Sve što sam ja napisao i potpisao, pa i taj dopis tadašnjem ministru Brajoviću, sve je to tačno”, rekao je tada Begović.

Dodao je: “Sve što sam radio radio sam po zakonu, ja sam tu priču završio, dokumentacija je ostavljena“.

Prema nezvaničnim informacijama iz MUP-a, Begović je naredio da se granate privremeno ostave u kancelariji njegovog kolege Šćepanovića, jer nije bilo eksploziva i sredstava za iniciranje koja su potrebna za uništavanje granata, ali ni adekvatnog mjesta za skladištenje.

U zgradi Sektora, sada Direktorata za vanredne situacije smještena je i benzinska pumpa “Dak petrol”.

Odgovor MUP-a: Eksploziv nađen u 2012. je uništen

“Vijesti” su nedavno pitale MUP da li su granate iz kancelarije Radomira Šćepanovića uništene ili relocirane u magacin, kao i zašto Sektor nije na vrijeme dobio adekvatan prostor za skladištenje i eksploziv potreban za uništenje eksplozivnih sredstava.

Iz kabineta ministra unutrašnjih poslova Raška Konjevića, odgovorili su samo da su sporne godine uništene.

“Neeksplodirana ubojna sredstva (NUS) koja su 2012. godine pronađena na teritoriji Crne Gore su uništena. Neeksplodirana ubojna sredstva pronađena u toku ove godine privremeno se skladište u za to adekvatnom magacinu u Rogamima”, piše u odgovoru.

Galerija

Preporučujemo za Vas