Kobne sudijske greške za tri finala bez zlata

Nakon dva dana u sali SC „Budaorš” naša selekcija je već premašila sva očekivanja, pošto je osvojila devet medalja - zlato, tri srebra i pet bronzi.
0 komentar(a)
Ažurirano: 20.07.2013. 19:53h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Budimpešta - Sve je drugog dana takmičenja na 6. Evropskom univerzitetskom prvenstvu u karateu bilo idila ili bajka za izabranike selektora Rajka Vujoševića. Ubjedljive pobjede naših studenata ređale su se kao na traci, izborena su i tri finala, ali bez zlata, pa je dan okončan sa po tri srebra i bronze.

Srebrne medalje osvojili su Ljubiša Mihailović (do 75 kilograma), Filip Vujadinović (do 84) i muški kata tim Univerziteta Mediteran (Mijat Vojvodić, Stefan Pajović i Marko Vratnica), dok su posljednji stepenik na postolju zaposjeli kata tim Univerziteta Crne Gore (Ivan Simonović, Mirko Rudić i Danilo Đurović), te teškaši Vuk Šuković i kapiten Almir Cecunjanin.

Da u sportu, ipak, nije sve izvjesno i da sudijska greška sve preokrene, postarali su se dekoncentrisani arbitri iz Velike Britanije i Austrije, koji su u posljednjoj sekundi Cecunjaninove sjajne četvrte borbe podlegli pritisku u imenu osvajača svjetske bronze, Makedonca Viktora Ristevskog, da mu poklone pobjedu na nevjerovatan način.

To kao da je okidač da se nastave čudne odluke u finalu kata timova Mediterana i Njemačke, ali i Mihailovićevog sa Makedoncem Ivom Cvetkovskim, koji je meč riješio poenom u samom finišu. U trećem finalu, Vujadinović je zasluženo poražen od najtrofejnijeg makedonskog borca Bekata Jakupija sa 4:2.

Ljubiša Mihailović

"Zbog povrede ligamenata propustio sam 25 dana priprema i samo zahvaljujući fizioterapeutu Ljilji Dubljević oporavio sam se na vrijeme da uz naporan rad dođem u Budimpeštu. Znam da nisam maksimalno spreman, ali sam ispunio cilj - plasman u finale. E ta borba je već posebna priča, jer su sudije nekoliko puta vratile zastavicu kako bi me uskratile za poen. Zalužio sam više od srebra, ali je uspio da jednom prođe i slavi sa 1:0, nakon što je imao tri kazne za nesportsko odbijanje napada i još nekoliko sudijskih grešaka u svoju korist", kazao je Mihailović, 23-godišnji student Fakulteta za fizičko vaspitanje, koji je slavio tri ubjedljive pobjede.

I Vujadinović je bio ubjedljiv do finala sa fantastičnim Jakupijem, pa je nanizao dvojicu srpskih i jednog makedonskog borca.

Filip Vujadinović

Srebrni kata tim Mediterana se finala domogao senzacionalnom pobjedom nad Francuskom, ali je u finalu sa 4:1 poražen od Njemačke.

"Sudija koji je podigao zastavicu za našu pobjedu je tvrdio da je to uradio zato što su se Njemci ispromašivali na bunkaiju. Umjesto u glavu, pesnica je završila na potkoljenici, a i izveli su pogrešan bunkai za katu koju su radili. Tačno je da su malo bolji bili u kati, ali i da smo oštećeni u svom prvom nastupu na zvaničnom takmičenju. Ja sam lično presrećan jer sam došao do medalje, a najmlađi sam učesnik i tek sam upisao fakultet. Želim da se zahvalim našem treneru Jugoslavu Bukiliću za dva mjeseca fenomenalnih priprema, selektoru Vujoševiću za poziv u reprezentaciju, a naravno i drugovima u timu. Ovo mi je prvi nastup i medalja u timu, a imam već evropsku juniorsku bronzu", kazao je Vratnica.

A vođa tima, Vojvodić, ovim srebrom je ponovio rezultat od prije dvije godine, kada je takođe bio bronzani pojedinačno i srebrni u kata timu.

Sjutra se borbama ekipa u muškoj i ženskoj konkurenciji završava šampionat u glavnom gradu Mađarske. Univerzitetsku selekciju Crne Gore predstavljaće muška ekipa Univerziteta Donja Gorica (Cecunjanin, Šuković, Vujadinović, Stefan Karadžić, Ljubiša Mihailović, Arsenije Tadić i Jozo Dabović), dok će žensku ekipu predstavljati UCG (Suzana Mirković, Tanja i Marta Dukić).

Nakon dva dana u sali SC „Budaorš” naša selekcija je već premašila sva očekivanja, pošto je osvojila devet medalja - zlato, tri srebra i pet bronzi.

Arbitar priznao Cecunjaninu da je napravio glupost

Nakon fantastične defanzive i sjajne kontre Mihailovića, atraktivinih i raznovrsnih poena Vujadinovića, časove karatea svima u „Budaoršu” nesebično je dijelio kapiten naše selekcije i Budućnosti Almir Cecunjanin.

Velemajstorski je kupio poene, pokazao najveći nivo karatea viđen na šampionatu. Nije napravio nijednu grešku, ali sve to nije bilo dovoljno za zlato.

"Prezadovoljan sam načinom kako sam vodio borbe, taktički i tehnički savršeno i prezadovoljan sam. Uz to, meni je meč sa Ristevskim bio četvrti, a njemu tek drugi i nije se vidio, iako ima bronzu sa Svjetskog prvenstva. Na poraz nisam mogao da utičem, jer je sudija umjesto meni poen dao Ristevskom u posljednjoj sekundi", rekao je Cecunjanin, koji je potom i objasnio šta se dešavalo na tatamiju.

"Izbjegao sam njegov napad, pogodio sam iz kontre, nakon čega je sudija uzviknuo stop. Rival je imao tri kazne zbog nepropisnog načina na koji je bio prinuđen da odbija moje napade, ali nisam želio preglasavanje. Bolji sam i u Mersinu bio od prvaka Mediterana Stefana Maniskalka, pa sam izgubio finale. Zato sam htio poen, ali... Prišao je sudija koji je presudio, iako je bio iza mene i nije mogao da vidi situaciju, i izvinio se priznavši da je napravio glupost. Za mene veliku", objasnio je Cecunjanin.

A prethodno je bez primljenog udarca savladao Bojana Matića (Beograd) sa 2:0, Njemca Andreasa Bitnera sa 3:0, Rusa Andreja Kozlova sa 1:0, dok je revoltiran postupkom u borbi za bronzu prekidom na polovini predviđena četiri minuta deklasirao Njemca Feliksa Dutenhofera.

Zlato je nakon lakog finala pripalo Ristevskom. Sjajan je bio i naš najmlađi borac, 19-godišnji Kolašinac Vuk Šuković, koji je nakon startnog poraza, slavio dvije ubjedljive pobjede, da bi u borbi za bronzu nadvisio i Slovaka Roberta Soltisa, ali i čudne odluke dvojice sudija, koji su srećom na preglasavanju ostali u manjini (3:2).

Nastupio je i Stefan Karadžić, koji je u kategoriji do 75 kilograma imao po pobjedu i poraz.

Bonus video: