Veče Branke Bogavac u Danilovgradu: Razgovor sa epohom

Bogavac je danilovgradskoj publici objasnila da dobar intervju, a takvih je sama uradila na desetine, treba da bude životna, umjetnička i etička biografija jednog stvaraoca
0 komentar(a)
Ažurirano: 20.07.2013. 11:45h

Pred danilovgradskom publikom poznata publicistkinja iz Pariza Branka Bogavac pokazala je zbog čega je upravo njoj pošlo za rukom da intervjuiše svjetske velikane Horhea Luisa Borhesa, Česlava Miloša, Ismaila Kadarea, Milana Kunderu, Emila Sjorana, Umberta Eka, Orhana Pamuka i mnoge druge.

Ona je danilovgradskoj publici objasnila da dobar intervju, a takvih je sama uradila na desetine, treba da bude životna, umjetnička i etička biografija jednog stvaraoca, njegova poetika i pogled na svijet, jednom riječu okvir njegovog stvaralaštva, ali je govorila i o interesantnim susretima sa Borhesom, Kadareom, Pamukom.

"Moj intervju je pokušaj kreacije na licu mjesta. Ako je vjerovati kritičarima izgleda da mi je pošlo za rukom", rekla je ona.

Kadarea je srela slučajno na ulici, a Borhesov poziv na ručak odbila je, skromno, misleći da je to previše.

"Ko je Borhes? Najslavniji, najznamenitiji, univerzalno najpoznatiji među metafizičkim i poetskim tajnama, Vi niste samo sfinga današnje literature, Vi ste živi mit čije knjige gutaju u tišini desetine hiljada obožavalaca po cijelom svijetu. Vi ste jedan od najvećih, ako ne i najvećči pjesnik ovoga doba", pročitala je Bogavac što je o Borhesu zapisao jedan francuski akademik, a nakon toga ispričala sve o njenom susretu sa tim živim mitom.

Gotovo nevjerovatno, ali u sali koledža u kojem je bilo njegovo veče, sjela je do čovjeka koji je prijatelj sa njegovom ženom. Ne znajući to, Bogavac je poluglasno rekla kako bi voljela da uradi intervju sa Borhesom, a čovjek do nje rekao je - ništa lakše, sjećala se Bogavac sinoć.

"Posle konferencije upoznao me sa Borhesovom ženom, ona me sjutradan zvala na ručak. Ja sam pomislila da je to mnogo za mene, jer uvijek kažem čobanicu sa Bihora, ali to je ta naša skromnost. Nakon toga pitala me - hoćete doručak i pristala sam", rekla je Bogavac.

Borhes (Foto: Guardian)

"Ne može da se mjeri trema koju sam doživjela kada sam išla ka Borhesu, ali ne treba je imati, jer poslije pet minuta mi smo već bili prijatelji. On me je pitao - Branka možete li mi dodati čašu vode. Veliki ljudi su tako jednostavni i veliki su baš zbog toga što ih veličina čini jednostavnim. Nobelovca Klod Simona dva, tri puta sam vidjela u istom pohabanom džemperu, što mi se svidjelo. Što je čovjek veći on je jednostavniji", ispričala je Bogavac "Vijestima" govoreći o svojim susretima sa umjetnicima.

Kadarea je srela na izlazu iz metroa, a kako su išli u istom pravcu, pozvala ga je na kafu, i on je to prihvatio.

"Naišli smo pored moje kuće i ja sam ga jednostavno zvala da svrati. To je nezamislivo na zapadu, ali taj naš mentalitete balkanski je presudio. On je isto tako rekao, idem da se dogovorim sa ženom pa ću vas pozvati. Poslije deset minuta me zvao i rekao da dolazi", ispričala je Bogavac.

Osvrćući se na ono što su o njoj rekli književnici Miraš Martinović i Žarko Mališić, novinar i publicista Amer Ramusović i medijatorka programa Božidarka - Beba Popović, Bogavac je rekla da je ubijeđena da su bili iskreni i da to nisu nikakvi jeftini komplimenti.

"Ipak, njihove riječi su bile nevjerovatno lijepe i ja bih trebala da vjerujem da je to sve tako, ali mi djeluje nevjerovatno", rekla je ona.

Branka Bogavac je jedna od najpoznatijih južnoslovenskih novinarki našega vremena, a čitaoci Arta imali su priliku da čitaju mnoge od njenuih intervjua, aili i priča o susretima sa izuzetnim stvaraocima, umjetnicima koji su obilježili XX stoljeće.

Bonus video: