Safet Kalić da plati troškove postupka protiv "Monitora"

Kalić je tužio "Monitor" zbog objavljenih tekstova "Raskršće dilera", "Kolumbija na Limu", "Moćni Rožajac"... u kojima se pominje kao jedan od glavnih narkobosova na Balkanu
191 pregleda 17 komentar(a)
Safet Kalić, Foto: Boris Pejović
Safet Kalić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 21.07.2013. 08:31h

Sutkinja Nataša Bošković odbila je kao neosnovan tužbeni zahtjev Rožajca Safeta Kalića, koji je tužio nedjeljnik “Monitor”, zbog naknade nematerijalne štete po osnovu, navodnih, pretrpljenih duševnih bolova i povrede časti i ugleda.

Sutkinja Bošković je presudom obavezala Kalića da “Monitoru” na ime nadoknade troškova parničnog postupka plati 1.900 eura u roku od 15 dana, po pravosnažnoj presudi.

U obrazloženju Bošković je, između ostalog, navela da su novinari “Monitora” pisali u javnom interesu.

"Autori novinskih tekstova po mišljenju ovog suda, s obzirom da su pisali o temama od nesumnjivo javnog interesa, a radi se o organizovanom kriminalu i prometu narkotika, a kako su uložili razumne napore da dođu do validnih činjenica i svakako da čuju i stranu o kojoj se piše, to su njihovi vrijednosni sudovi iznijeti u spornim tekstovima bili potkrijepljeni dovoljnim činjeničnim osnovom. Nijesu bili u obavezi za dokazivanje istinitosti svih tih navoda, s obzirom da je logično da im ti podaci i pored najvećih napora ne bi mogli biti stavljeni na uvid...", piše između ostalog u obrazloženju presude.

Kalić je tužio "Monitor" zbog objavljenih tekstova "Raskršće dilera", "Kolumbija na Limu", "Moćni Rožajac"... u kojima se pominje kao jedan od glavnih narkobosova na Balkanu.

Osnovni sud, dva puta je odbijao tužbu Kalića, međutim, Viši sud je predmet vraćao na ponovno odlučivanje, uz obrazloženje da se sud nije dovoljno bavio “intenzitetom duševnih bolova kod Kalića”.

Kalić je tražio da mu nedjeljnik "Monitor" na ime naknade nematerijalne štete po osnovu pretrpljenih duševnih bolova zbog povrede časti i ugleda, isplati 30.000 eura.

Rožajac se od ljeta 2001. godine nalazi u bjekstvu, a njegovo ime je na javnoj crvenoj potjernici NCB Interpola Podgorica.

On, njegova supruga Amina i brat Mersudin optuženi su pred bjelopoljskim Višim sudom za milionsko pranje novca, koji je, kako piše u optužnici, zarađen od prodaje droge u Njemačkoj.

Safetu Kaliću se sudi u odsustvu.

Bonus video: