Maklufi odustao od SP u Moskvi, vjerovatno će i Semenja

Kako navodi alžirski list "El Vatan", Maklufi je odustao jer se nije dovoljno oporavio od virusne prehade.
0 komentar(a)
Ažurirano: 19.07.2013. 14:21h

Olimpijski šampion na 1.500 metara, Alžirac Tufik Maklufi (25) zbog virusne infekcije odustao je od učešća na Svjetskom prvenstvu u Moskvi, koje je na programu od 10. do 18. avgusta.

Kako navodi alžirski list "El Vatan", Maklufi je odustao jer se nije dovoljno oporavio od virusne prehade.

Alžirski atletičar se razbolio u januaru u Etiopiji i od tada se bori sa ovim virusom. Zbog toga je uspio da ostvari samo jedno 11. mjesto na mitingu Dijamantske lige u Judžinu, u SAD, 1. juna.

Alžirska atletska federacija do sada nije ratifikovala njegovo odustajanje.

Maklufi je bio kontroverzna figura na Olimpijskim igrama u Londonu 2012, kada je diskvalifikovan pošto je odustao tokom trke na 800 metara, kako bi sačuvao snagu za 1.500.

Pošto je obezbijedio ljekarsko opravdanje za ovo odustajanje, njemu je omogućeno da startuje na 1.500 metara i on je osvojio zlatnu medalju, oborivši protom lični rekord.

Olimpijska vicešampionka na 800 metara Južnoafrikanka Kaster Semenja najvjerovtanije će propustiti SP u Moskvi, jer nije na preliminarnoj listi učesnika.

Južnoafrička atletska federacija je saopštila da će definitivna lista učesnika biti poznata 29. jula, kada će atletičari dobiti "posljednju priliku" da se kvalifikuju na Mundijal.

Svjetska prvakinja iz 2009. i viceprvakinja iz 2011. na 800 metara od početka sezone se praktično nije takmičila zbog povrede koljena, a prvi put se od Olimpijskih igara u Londonu 2012. pojavila na stazi prošle nedjelje.

Tada je pobijedila na trci u Finskoj sa skromnim vremenom 2:06.58 minuta i preostalo joj je još deset dana da popravi taj rezulat na 2:00 minuta, ukoliko želi da se kvalifikuje za Moskvu.

Ranije je objavljeno da će Mundijal u Moskvi propustiti i Turkinja Ašli Čakir Alptekin, jer je pala na doping testu.

Vodeći svjetski sprinteri Amerikanac Tajson Gej i Jamajčanin Asafa Pauel takođe zbog dopinga neće trčati u Moskvi, a aktuelni svjetski šampion na 100 metara Jamajčanin Johan Blejk odustao je zbog povrede butnog mišića.

Zbog povrede koljena nedavno je od Mundijala odustao i svjetski rekorder na 800 metara Kenijac Dejvid Rudiša.

Bonus video: