Kotor art: Njegoš kao vampir

"Nemamo besmrtnu težnju stvarajući veličanstvene sahrane, već je to predstava u kojoj se Njegoš javlja u predstavi kao vampir života dok mi odlazimo na drugu stranu“
90 pregleda 5 komentar(a)
konferencija, kotor art, njegoš i ja, Foto: Ivana Komnenić
konferencija, kotor art, njegoš i ja, Foto: Ivana Komnenić
Ažurirano: 19.07.2013. 09:06h

Predstava „Njegoš i ja“, autorski projekat Paola Mađelija, premijerno će biti izvedena u subotu, 20. jula u 21h u bazenu hotela “Fjord”.

Predstava je rađena u koprodukciji Međunarodnog festivala Kotor Art, Crnogorskog Narodnog pozorišta i Kraljevskog pozorišta Zetski dom, a izvodi se u okviru 5. Međunarodnog festivala Kotor Art.

Tim povodom juče je održana press konferencija na kojoj su govorili članovi autorske, izvođačke i producentske ekipe Paolo Mađeli, Željka Udovičić, Ljupčo Konstantinov, Hans Georg Šefer, Maja Pelević, Karmen Bardak, Aleksandar Radulović i Janko Ljumović. Istaknuto je da je ekipa ove predstave različitih jezika i mišljenja koje spaja sloboda i ljubav umjetnosti.

U predstavi igraju Karmen Bardak, Aleksandar Radulović, Paolo Mađeli, Maja Pelević i Ljupčo Konstantinov

Autor predstave Poalo Mađeli, koji se pojavluje i kao akter u predstavi, kazao je da “Njegoš i ja” znači „voditi diskusiju dok ne budeš pobijeđen”.

„Pjesnici su naši saputnici i sve su življiji nego dok su bili živi, pa se mi u teatru ne ponašamo kao da su mrtvi. Zato u predstavi nema rekvijemskog odnosa prema Njegošu, jer je on više nego živ, kao što poezija ostaje živa, a mi umiremo. To je tema koja nas uznemirava i zanima".

"Nemamo besmrtnu težnju stvarajući veličanstvene sahrane, već je to predstava u kojoj se Njegoš javlja u predstavi kao vampir života dok mi odlazimo na drugu stranu“, kazao je Mađeli. Željka Udovičić govorila je o specifičnosti procesa predstave među kojima je osnovna da je autor Mađeli sada i u ulozi glumca.

„Proces je različit od uobičajenog, jer pred autorima nije bilo klasičnog teksta već samo dramaturška linija koja je temeljena na Paulovom sjećanju i uobličena u teatarski zanimljive punktove. Sve je po slikama složeno uz improvizaciju i inspiraciju glumaca u predstavi“, kazala je dramaturg Udovičić.

Autor muzike u predstavi je Ljupče Konstantinov, scenograf je Hans Georg Schafer, kostimograf Leo Kulaš, a producenti Janko Ljumović i Slobodan Božović .

U predstavi igraju Karmen Bardak, Aleksandar Radulović, Paolo Mađeli, Maja Pelević i Ljupčo Konstantinov. Reprize predstave biće odigrane 21. i 22. jula.

Bonus video: