Grad Tetar: Predstavio se Kamerni teatar 55 iz Sarajeva

Svi akteri drame, koje su na sceni odlično oživjeli sarajevski glumci, nalaze se u „čekaonici“, vrlo zadatom i klaustrofobičnom prostoru, i svako od njih bi da pobjegne
106 pregleda 0 komentar(a)
kamerni teatar 55, Foto: Vuk Lajović
kamerni teatar 55, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 19.07.2013. 10:19h

U Dramskom programu ovogodišnjeg budvanskog festivala predstavio se i Kamerni teatar 55 iz Sarajeva, jedna od najznačajnijih scena u Bosni i Hercegovini.

Teatar koji je i jedan od najpoznatijih u regionu, stigao je u Budvu, na scenu na Svetom Stefanu, sa crnom komedijom „Terorizam“, po tekstu mladih ruskih dramatičara Olega i Vladimira Pesnjakova, u režiji Dina Mustafića. Urbana priča o „bolesti novog doba“, terorizmu koji svi, gotovo svakodnevno, i doživljavamo od drugih, pa i od onih najbližih, ali i sami činimo, ispričana kroz šest scena jednog od vodećih reditelja u regionu, oduševila je publiku Grada teatra.

Svi akteri drame, koje su na sceni odlično oživjeli sarajevski glumci, nalaze se u „čekaonici“, vrlo zadatom i klaustrofobičnom prostoru, i svako od njih bi da pobjegne, i dođe do vlastitog vazduha.

Svako od njih i pokušava da bude hrabar i svoj, ali zna da se to „ne smije“, i brzo se vraća u smjernice koje nalaže profesija, porodica, prijatelji, okruženje, sistem moći...

Za reditelja Dina Mustafića, čije su predstave na ovim prostorima prepoznate i po estetskoj vrijednosti i po angažmanu, crna komedija „Terorizam“ predstavlja i „logičan slijed“ naslova.

„Naslov koji su Oleg i Vladimir Pesnjakov dali svojoj drami je svojevrstan trik – svi pomisle da je to priča o globalnom terorizmu, o Al Kaidi, o najvećem strahu čovjeka u XXI vijeku. Međutim, oni u svojoj crnohurmornoj komediji govore o jednom vrlo zanimljivom fenomenu oblika terorizma u svakodnevici – u bračnoj postelji, na radnom mjestu, u parku, o terorizmu između ljubavnika, između kolega, između starih i mladih..., a pokazuje i koliko su oni koji su zaduženi za sprečavanje terorizma u stvari nasilni – izjavio je nakon predstave Dino Mustafić.

Najpoznatiji i posljendjih godina najpopularniji bosanski glumac u regionu Ermin Bravo, dobio je ovacije publike za scenu ljubavnika – žrtve – teroriste.

“Meni je cjeli pristup temi terorizma u ovoj priči bio zanimljiv, prije svega zbog tog modernog crnog humora i duhovitosti, kroz koje se fokusira ovaj, u suštini, vrlo tragičan fenomen".

"A to je onaj lični, intimni, suptilni svakodnevni terorizam koji globalno svakodnevno živimo, koji prepoznajemo kada smo mi žrtve, a teško osvještavamo kada smo i sami nasilnici”, istakao je Bravo.

Pohvale su dobili i scenograf Dragutin Broz, a naročito muzički aranžmani svjetskih hitova koje je uradila Tijana Vignjević.

Bonus video: