Ajkunić priznala da je ubila Pavićevića: Tvrdi da je zlostavljana

Zastupnica optužnice nije se protivila predlogu odbrane da se obavi psihijatrijsko vještačenje
405 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 19.07.2013. 17:21h

Baranka Selma E. Ajkunić iz Bara, priznala je da je dva puta nožem ubola Radomira Pavićevića (71) dok su se nalazili u njegovoj kući, ali je naglasila da nije imala namjeru da ga ubije verć samo da ga zaplaši.

Optužena je pred krivičnim vijećem sudije Suzane Mugoše u Višem sudu u Podgorici ispričala da je Pavićević u kuću pozvao da mu ispegla odjeću, te da su zatim zajedno popili litar rakije, nakon čega ju je seksualno zlostavljao.

Prema navodima optužnice Lepe Medenice, zamjenika višeg državnog tužioca, okrivljena Ajkunić je 7. marta 2013. godine u popodnevnim časovima u naselju Čeluga u Baru, s umišljajem usmrtila Pavićevića. Optužena mu je zadala dva uboda nožem, duženine 16,5 centimetara u leđa i lijevu ruku, a Pavićević je preminuo usljed iskrvavljenja. Ajkunić je počinila krivično djelo “ubistvo” iz člana 143 za koji je propisana kazna od pet do 15 godina zatvora.

“Danas nijesam spremna ni fizički ni psihički da iznesem odbranu. To što mogu reći, ispričaću, kako bih se osvrnula na navode optužnice. Ja jesam Pavićevića ubola dva puta nožem. Osjećam se krivom što sam ovo uradila i jako mi je teško. Više bih voljela da se meni to desilo. Nisam išla sa namjerom da ga ubijem, već da ga zastrašim. Toga dana sam bila pod dejstvom droge, uzela sam dva grama heroina, a zajedno smo popili i litar rakije. Počeo je seksualno da me zlostavlja, nakon čega sam imala nagon za povraćanje. To je bilo ponižavajuće za mene. Pozvao me da mu ispeglam robu. Potom mi je ponudio da jedem hljeba i sira, tako da se nož našao na stolu. Htjela sam da idem kući, ali me on uhvatio za kosu i ruku, govoreći da neću ja nigdje ići. Dohvatila sam ono što mi se našlo pri ruci. Prihvatam da sam ga ubola dva puta, ali ne prihvatam, kako piše u optužnici, da sam ga ubila s umišljajem”, kazala je Ajkunić.

Kuća u kojoj je Pavićević živio

Ona je dodala da nikada nije privođena zbog prostitucije, ali da jeste osuđivana zbog prodaje droge.

Advokatica Vojka Bulatović predložila je da je potrebno da se obavi psihijatrijsko vještačenje da li je okrivljena uračunljiva, te da li je uopšte sposobna da prati “sudski proces, aktivno učestvuje i iznosi odbranu”.

“Okrivljena Ajkunić je registrovani nervni bolesnik, svaki dan prima terapiju i o tome ima medicinsku dokumentaciju. Nakon što uzme tablete, kada sam je posjetila u zatvoru, nije sposobna da razgovara sa mnom. Zbog toga je neophodno da je vještak psihijatar pregleda i izjasni se o njenom duševnom zdravlju, te da sačini nalaz i mišljenje. Takođe, vještak treba da kaže da li je svjesna šta se navodi u optužnici, te da li je uračunljiva”, kazala je advokatica.

Zastupnik optužnice Lepa Medenica, nije se protivila predlogu odbrane da se obavi psihijatrijsko vještačenje.

Nebojša Pavićević, sin pokojnog Radomira, kazao je sudu da se nalazio na brodu kada se dogodila tragedija, te da je o svemu saznao iz medija. Pridružio se krivičnom gonjenju, dodajući da optuženu ne poznaje.

Suđenje se nastavlja 10. oktobra.

Javnost nije isključena

Prije nego je počeo glavni pretres, advokatica Vojka Bulatović je od vijeća sudije Suzane Mugoše, tražila da se isključi javnost zbog zaštite javnog morala, kao i troje maloljetne djece optužene Selme Ajkunić. Odbrana smatra da su ispunjeni zakonski razlozi da se javnost isključi.

“Dosadašnje pisanje u medijima o ovom slučaju doveo je do uznemirenja javnosti kako Bara tako i čitave Crne Gore. Tokom sudskog postupka, moguće da budu iznošeni detalji iz privatnog života pokojnog Pavićevića, tako da odbrana smatra da je opravdano isključenje javnosti”, navela ja Bulatović.

Tužilac se protivila predlogu, jer po njenoj ocjeni ne postoje razlozi za isključenje javnosti. Tužilac je dodala da svako ubistvo izaziva uznemirenost kod građana. Nakon kraće pauze, vijeće je odbilo predlog da se isključi javnost.

Galerija

Bonus video: