Prva stalna postavka Etnografskog muzeja

Prva stalna postavka sa karakterističnim predmetima iz 19. i 20. vijeka biće otvorena danas u 20 sati
1 komentar(a)
postavka Etnografski muzej, Foto: Duško Miljanić
postavka Etnografski muzej, Foto: Duško Miljanić
Ažurirano: 16.07.2018. 06:39h

Narodni muzej Crne Gore povodom proslave Dana državnosti danas otvara prvu stalnu postavku Etnografskog muzeja, u 20 časova na Cetinju koja će dočarati narodni život i kulturu etnički i vjerski heterogenog stanovništva Crne Gore, u periodu od sredine 19. do prve polovine 20. vijeka.

Postavka je na dva sprata, pa će na prvom biti izloženi predmeti karakteristični za određenu privrednu djelatnosti, kao i djelovi iz enterijera ruralne i gradske kuće, odnosno dio posvećen kulturi stanovanja. Na drugom spratu biće izloženi najkarakterističniji tipovi nošnji, nakit i oružje.

Na otvaranju će govoriti ministar kulture Aleksandar Bogdanović, direktorka NMCG dr Anastazija Miranović i rukovoditeljka Etnografskog muzeja, Maja Dragićević Roganović.

Autorsku ekipu čine Blažo Markuš, Ljiljana Đurišić, Tatjana Rajković, Maja Dragićević Roganović i Aleksandra Blagojević.

U muzičko-zabavnom dijelu programa biće izvedena i tradicionalna crnogorska muziku u klasičnoj izvedbi gudačkog kvarteta Allegria, a nakon toga nastupiće violinistkinja mr Dina Desančić i rok bend Akademia.

Bonus video: