REAGOVANJE

Ko kompromituje proteste?

Novinarka “Vijesti” povodom reagovanja neformalnog pokreta Udar
112 pregleda 7 komentar(a)
Udar, protest na Cetinju, Foto: Savo Prelević
Udar, protest na Cetinju, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 27.03.2019. 22:03h

Predstavnici neformalnog pokreta Udar olako dijele etikete i to je možda i prirodno za mlade ljude bijesne na stvarnost.

Ja želim da ovom prilikom kažem sljedeće: Ako ste, kao što tvrdite, starim ljudima, za koje je "Vijestima" rečeno da su članovi udruženja boraca, koji su prolazili pored vas na prijem povodom Dana državnosti na Cetinju, dobacivali "šišnjari", a ne "Šiptari", kako sam ja čula, izvinjavam se vama i čitaocima "Vijesti".

Napisali ste da niste vrijeđali znane i neznane koji su prolazili pored vas. Neka o tome prosude oni koji su bili tu, oni koji snimak mogu odgledati na internetu, kao i oni koji nijesu eksponirane javne ličnosti, a za koje ste vi ipak sigurni da su "šišnjari".

Pokret udar: Kakvi Šiptari, govorili smo „šišnjari” >>>

U reagovanju ste napisali da sam ja koristila samo jedan izvor - policiju i pisala tekst na osnovu njihove izjave. Griješite, gledala sam i snimke sa događaja. Naći nekoga iz vašeg pokreta, nijesam uspjela, jer nijeste formalno organizovani, nije se znalo ko je vaš predstavnik, niti je postojao bilo kakav kontakt sa vama, osim Fejsbuk.

Kao što vi mene svrstavate na stranu "režimske policije" tako mogu i ja da pomislim da ste vi neformalna režimska grupa instruirana da kompromituje građansko pravo na protest i skrene pažnju javnosti sa gorućih problema. Nadam se da ipak nije tako.

U reagovanju ste pomenuli sve, sem povod pisanja teksta na koji ste reagovali, hapšenje mladića za kojeg su "Vijesti" naknadno saznale da je član neformalne grupe pokret Udar. Prije toga, saznali smo da je uhapšen jer je fizički nasrnuo na policajca!

Bilo bi lijepo, da ako je i to netačno, objasnite crnogorskoj javnosti zbog čega je uhapšen, kada, gdje i koliko dugo nakon protesta. Da li je zaista krenuo da bije komandira koji je tražio od vas nekoliko da sklonite mrtvački sanduk sa ulice ili je policija lagala?