Kriminalna grupa iz Beograda planirala još ubistava na primorju

Hapšenjem članova grupe iz Beograda spriječena serija mafijaških obračuna u Budvi
58 pregleda 29 komentar(a)
Ažurirano: 18.07.2013. 12:33h

Hapšenjem Miloša Delibašića (29) zvanog Delija crnogorska i srpska policija spriječile su još neke likvidacije, koje je jaka kriminalna grupa iz Beograda planirala da ovog ljeta izvede na našem primorju.

Novi zločini, kako vjeruje vrh dviju policija, trebalo je da budu sprovedeni u djelo upravo na dan hapšenja Delibašića, koji je16. jula popodne kod hotela “Avala” uhvaćen sa pištoljem u peškiru.

Uhapšenog Delibašića policija sumnjiči da je bio ključna figura u kriminalnoj bandi, čije je zaduženje bilo da iznajmi stan, nabavi skuter, oružje

“Vijesti” saznaju da je srpska policija uhapsila direktne izvšioce Vidakovićevog ubistva Beograđane - Slavišu Novakovića i Miloša Vojinovića, a vjeruje se da je Delibašić bio zadužen za njihovu logistiku.

Osim njih trojice uhapšena su još dva člana “Đekićeve grupe”, koja je u policijskim evidencijama u Srbiji poznata po razbojničkim akcijama, ali i po veoma dobrom hijerarhijskom uređenju i logistici...

Delija nabavio stan, skuter, pištolj...

Uhapšenog Miloša Delibašića policija sumnjiči da je bio ključna figura u kriminalnoj bandi, čije je zaduženje bilo da iznajmi stan, nabavi skuter, oružje...

Osim tih logističkih zaduženja vjeruje se da je Delibašić učestvovao i tokom pratnje ubijenog Pančevca, ali i oko “tipovanja” pogodnog mjesta za egzekuciju.

“Vijestima” je u vrhu Uprave policije rečeno da su pripremili obimnu dokumentaciju sa svim dokazima, te da su se operativni podaci iz Beograda poklopili sa svim što je naša policija prikupila tokom istrage u Budvi.

“Još prve noći stigli su dobri operativni podaci iz Beograda, a kasnije smo to potkrijepili i drugim materijalnim dokazima. Rekonstruisali smo kretanje i kontakte uhapšenog Delibašića dan pred ubistvo Vidakovića, pa sve do kada je uhapšen u Budvi. Locirali smo i stan u kojem je boravio sa ostalim članovima grupe, koji su uhapšeni u Beogradu”, saopšteno je “Vijestima” u vrhu UP.

Policija je tokom istrage utvrdila da je upravo Delibašić u užem centru Budve iznajmio stan, a njegovo kretanje je bilo “na oku” policije već dva dana nakon likvidacije Vidakovića.

Inspektori su u stopu pratili Delibašića, ali i pratili njegove telefonske kontakte i susrete tokom 15-dnevnog boravka u Budvi.

“Uhapšen je dok se spremao za nove zločine”, tvrde u UP.

Kamere snimile ubice na motoru

Tokom istrage ove dvije policije utvrđeno je da je osumnjičeni Delibašić u Crnoj Gori kupio plavi skuter, koji su ubice koristile tokom uhođenja, ubistva, ali i bjekstva.

Nekoliko kamera u naselju Gospoština, o čemu su “Vijesti” već pisale, snimile su dvojicu članova bande iz Beograda kako motorom krstare gradom, prate i "tipuju" ubijenog Vidakovića.

Posljednji snimak zabilježen je 15-ak minuta prije likvidacije, gdje je kamera na jednoj privatnoj kući, “upecala” ubice na skuteru kako sa bijelim šeširom dolaze do na vrh stepenica iznad hotela “Avala”.

Na snimku se vidi da je ubici trebalo desetak minuta da se stepenicama spusti do otvorenog šanka, obiđe ga tri puta, a potom na “mig” Delibašića koji je sjedio u blizini priđe s leđa Vidakoviću i ispali smrtonosne hice. Drski ubica se vratio istim putem, a potom pobjegao sa pomagačem u njihov “štek”.

Osumnjičeni članovi bande iz Beograda imaju višegodišnje robije zbog pljački, koje su na organizovan način, izveli tokom 2008. godine.

Nova hapšenja na pomolu

Više sagovornika “Vijesti” iz srpske i crnogorske policije saopštili su da se obimna istraga u ovom predmetu nastavlja i najavili nova hapšenja.

Istražni sudija Osnovnog suda u Kotoru Špiro Pavićević odredio je pritvor Delibašiću

Oni nijesu željeli da saopšte koje su likvidacije bile planirane, ali ni za koja ubistva su prikupljeni dokazi.

“Još uvijek nijesu svi uhapšeni, zvanični podaci bi samo poremetili rad. Kad bude vrijeme da se kaže, koje su likvidacije bile u pitanju, mi ćemo sa svim detaljima izaći sa saopštenjima”, rečeno je iz srpske policije.

Delibašić tvrdi da je bio samo turista

“Vijesti” saznaju da je Delibašić odgovarao na pitanja gdje je tvrdio da nije učestvovao u ubistvu, već da je u Budvu došao na ljetovanje sa nevjenčanom suprugom

Sudija Pavićević kazao je da se Delibašiću na teret stavlja krivično djelo “nedozvoljeno držanje oružja”, te da je pritvor određen zbog opasnosti od bjekstva. Delibašić je doveden u kotorski sud u 14.30 časova, gdje je saslušavan u prisustvu svog branioca budvanskog advokata Draška Dapčevića i kotorskog tužioca Borisa Savića.

Delibašić je nakon što su ga policajci sa lisicama na rukama izveli iz policijskog kombija, majicom prekrio glavu i prolazeći do ulaza u zgradu suda, pored novinara i snimatelja, podigao srednji prst na ruci.

Advokat Delibašića nije nije želio da daje izjave novinarima, uz obrazloženje da je istraga u toku. “Vijesti” saznaju da je Delibašić odgovarao na pitanja gdje je tvrdio da nije učestvovao u ubistvu, već da je u Budvu došao na ljetovanje sa nevjenčanom suprugom...

“Vijestima” je u UP saopšteno da njegov boravak u Budvi je “bio sve, samo ne turistički”. “Blic” piše da je Delibašić bio sestrić ubijenog Branislava Šaranovića.

U štek stanu u Budvi našli pancir i telefone

Crnogorska policija nakon hapšenja Miloša Delibašića pronašla je stan, koji je on iznajmio tri dana prije ubistva Pančevca. Vjeruje se da su stan u Budvi osumnjičeni članovi grupe koristili kao “štek” za boravak i skrivanje...

“U tom nekom štek - stanu u Budvi pronađena su dva pancira, nekoliko ajpedova, mobilni telefoni, SIM kartice. Stan je pretresen po nalogu tužioca”, rečeno je “Vijestima” u policiji.

Galerija

Bonus video: