Potrubaču platili slobodu

Sud prihvatio kauciju nakon čega je finansijski direktor KAP-a pušten iz Istražnog zatvora u Spužu
90 pregleda 66 komentar(a)
Dmitrij Potrubač, Foto: Vesko Belojević
Dmitrij Potrubač, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 18.07.2013. 06:37h

Finansijski direktor Kombinata aluminijuma Podgorica Dmitrij Potrubač (44), koji se sumnjiči za tešku krađu na štetu Crnogorskog elektroprenosnog sistema, pušten je 17. jula oko 18 časova iz pritvora zatvora u Spužu.

Sagovornik “Vijesti” iz uprave Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija pojasnio je da je Potrubač, koji je 10. jula uhapšen na izlazu iz Crne Gore, Istražni zatvor napustio po rješenju sudije za istrage Osnovnog suda u Podgorici Miladina Pejovića.

Pejović je prihvatio jemstvo od 100.000 eura, koje je za Potrubača položila Ruska En plus grupa, koja je suvlasnik KAP-a.

Potrubač na saslušanju tvrdio da su KAP, CGES i Vlada znali za krađu struje >>>

Kuznjecov: Šokiran sam hapšenjem Potrubača i cinizmom tužilaca >>>

Rješenjem o puštanju Potrubača na slobodu ukinut je tridesetodnevni pritvor, koji mu je par dana ranije određen zbog opasnosti od bjekstva. Potrubaču je u odluci suda naređeno da ne napušta Crnu Goru, a dokumenta mu se nalaze kod sudije.

Iz En plus grupe saopšteno da su uvjereni da nema “razumnog osnova za optužbe protiv Potrubača” i ponovili da je njegovo hapšenje pokušaj pritiska na njihovu kompaniju

Pojašnjeno je da su oni protivpravno prisvojili električnu energiju u količini od 190.515 MW/h, vrijednosti 9.640.079 eura za koji iznos su nanijeli štetu CGES-u.

Potrubač je tokom višečasovnog saslušanja u zgradi Osnovnog tužilaštva u Podgorici negirao da je on odobrio krađu struje na štetu CGEPS-a.

Pred tužiocem Zoranom Vučinićem i zamjenikom vrhovnog državnog tužioca Veselinom Vučkovićem naglasio je da je postojao interni dogovor da CGES za potrebe KAP-a, bez bilo kakvog ugovora o snabdijevanju te kompanije, od 22. februara do 25. maja povlači iz evropske interkonekcije nedostajuće količine električne energije.

“Vijestima” je tada rečeno da je on pred tužiocima rekao da su svi u trouglu KAP-CGES-Vlada znali da se sa energetskog sistema povlači struja, koja je bila neophodna za održavanje proizvodnje u KAP-u.

“Vijestima” je ranije u Tužilaštvu saopšteno da se nastavlja ubrzana istraga oko krađe struje u KAP-u, ali i da nije isključeno da će se još neko naći u pritvoru zbog neovlašćenog trošenja električne energije i kršenja propisa.

Nakon otvaranja istrage oko nelegalnog trošenja struje u KAP-u Vlada je najavila da očekuje da će nalazi državnih institucija, koje su ušle u Kombinat aluminijuma, dati odgovor na sva pitanja koja su se mogla čuti posljednjih mjeseci, pa i na ono o snabdijevanju električnom energijom u periodu od februara da maja ove godine.

Od početka procesa stečaja u Kombinatu, u KAP su ušli Privredni sud, Uprava policije - Sektor za privredni kriminal, Tužilaštvo i Državna revizorska institucija.

Jemstvo od čak 100.000 eura

U saopštenju koje je objavila En plus grupa piše da je sud prihvatio njihovu žalbu i pustio Potrubača uz jemstvo od 100.000 eura.

Oni su istakli da su uvjereni da nema “razumnog osnova za optužbe protiv Potrubača” i ponovili da je njegovo hapšenje pokušaj pritiska na njihovu kompaniju.

Dug KAP-a prema toj kompaniji je 91.000.000 eura, a njihov ukupan dug iznosi oko 380 miliona eura.

“En Group očekuje da stečajni upravitelj u stečajnom postupku štiti interese svih povjerioca i da će ispuniti sve postojeće ugovorne obaveze u kompaniji. Smatramo da je nedopustiva i neprihvatljiva praksa progona stranih investitora na neutemeljenim optužbama”, piše u saopštenju kompanije.

Policija nikog više nije saslušavala

”Vijestima” je u vrhu Uprave policije rečeno da osim Potrubača do sada niko nije saslušavan po nalogu tužilaštva, koje rukovodi istragom oko krađe struje u KAP-u.

“Niko više nije saslušavan. Do sada smo samo izuzeli poslovnu dokumentaciju, koja se trenutno provjerava”, rečeno je “Vijestima” u UP.

Po nalogu tužioca policije je prije mjesec ušla u KAP gdje je oduzela obimnu poslovnu dokumentaciju ali i podatke iz računara kako bi se tokom istrage utvrdilo ko je naredio da se bez ugovora povlači struja iz sistema Elektroprenosnog sistema Crne Gore.

Bonus video: