zdrav zalogaj

Kukuruz: Moćni antioksidans, lijek za srce i mozak

Zrno kukuruza ima najveću klicu koja procentualno sadrži veliki dio masti i šećera
137 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 17.07.2013. 13:37h

Žitarica koja se često naziva zlatnim zrnom, važi za namirnicu koja je lako svarljiva i bogata hranljivim materijama.

Mnogi smatraju da kukuruz opterećuje organizam suvišnim kalorijama, što je potpuno netačno budući da obiluje ugljenim hidratima, a siromašan je mastima pa predstavlja dobar izvor brzo raspoložive energije.

Zrno kukuruza ima najveću klicu koja procentualno sadrži veliki dio masti i šećera. Od nje se proizvodi ulje visokog kvaliteta, bogato je vitaminom A, C i E (vitamin plodnosti) i nezasićenim masnim kisjelinama. Ulje se preporučuje kao lijek kod progresivne staračke ateroskleroze jer smanjuje nivo holesterola i dovoljno je da se svakodnevno koristi 20 g ulja kao dodatak redovnoj ishrani.

Kukuruz i pecivo od kukuruznog brašna povoljno utiču na zdravlje kada su u pitanju Alchajmerova bolest, anemija, bronhitis, depresija, dijabetes, jačanje nervnog sistema, poremećaj metabolizma, neplodnost, bolesti krvnih sudova, osteoporoza, reuma, smanjenje apetita, bolesti srca, problemi sa bešikom, mokraćnim putevima, holesterolom i bubrezima.

Lijek za srce i mozak

Kukuruz je dobar ne samo zbog toga što sadržaju veliku količinu vlakana koja uništavaju povišene vrijednosti holesterola, već i u značajnim količinama folne kiseline, vitamina B3 i magnezijuma koji pomažu prirodnu regulaciju vrijednosti homocisteina u organizmu i tako štite kardiovaskularni sistem. Kukuruz obiluje vitaminom B1 koji objezbeđuje gotovo trećinu dnevnih potreba našeg organizma, a ima važnu ulogu i u pravilnom radu mozga.

Moćni antioksidans

Iako važi pravilo da je sirovo povrće zdravije od kuvanog, kukuruz ipak ne pripada toj grupi. Naime, američki istraživači otkrili su da prilikom termičke obrade kukuruza, kuvanja ili pečenja, dolazi do oslobađanja molekula s antioksidativnom aktivnošću, što povećava njegove zaštitničke moći.

Galerija