Marina Abramović postala akademik u SAD

Odabrani su zbog značajnog doprinosa savremenoj američkoj umjetnosti i arhitekturi, a zvanično će biti proglašeni akademicima na ceremoniji zakazanoj za 29. oktobar.
62 pregleda 10 komentar(a)
Marina Abramović, Foto: Beta/AP
Marina Abramović, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 17.07.2013. 11:24h

Američka Nacionalna akademija umjetnosti će ove godine primiti trinaestoro istaknutih umjetnika, među kojima su se našli i Marina Abramović, Vito Akonči, kao i ovogodišnja predstavnica SAD na 55. Bijenalu u Veneciji Sara Še.

Novi član Nacionalne akademije je i Kristijan Markli, dobitnik Zlatnog lava za najboljeg umjetnika na 54. Bijenalu umjetnosti “Iluminacije” 2011. godine, za rad “Sat”.

Grupi odabranih umjetnika (među kojima su i Doti Eti, Elis Ejkok, Mark Bredford, Barkli L. Hendriks, Džejms Rozenkvist, Lorna Simpson, Barbara Takenaga, Keri Mej Vims i Fred Vilson), pridružiće se i grupa od šestoro arhitekata (Renco Pijano, David Ađaje, Pol Broš, Kejt Orf, Vilijam Pedersen i Moš Safdi).

Odabrani su zbog značajnog doprinosa savremenoj američkoj umjetnosti i arhitekturi, a zvanično će biti proglašeni akademicima na ceremoniji zakazanoj za 29. oktobar.

Nove članove Nacionalne akademije izabralo je više od 300 sadašnjih akademika, prenosi Seecult.org.

Svaki novi član mora da pokloni Akademiji jedan svoj reprezentativan rad, pa kolekcija njenog muzeja sada ima više od 7.000 radova, uz arhitektonske makete i dokumentaciju članova iz oblasti arhitekture.

Od osnivanja 1825. godine, Nacionalna akademija je do sada imala više od 2.000 članova.

Akademija u svom kompleksu obuhvata muzej i školu, a redovno organizuje izložbeni program radova iz svoje kolekcije.

Njenom pokušaju da posljednjih godina osavremeni svoj imidž i program sigurno će doprinijeti i izbor zvijezda savremene umjetnosti, kao što su Marina Abramović i Akonči, kao i u Veneciji aktuelna Sara Še i nagradjeni Markli.

Prošle godine u Nacionalnu akademiju izabrani su, između ostalih, Kristo, Sindi Šerman i Brus Nojman.

Bonus video: