Vidakovića ubila Đekićeva banda

U akciji srpske i crnogorske policije u Budvi uhapšen Miloš Delibašić, dok su u Beogradu privedene još četiri osobe koje su organizovale likvidaciju Pančevca
334 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 17.07.2013. 10:14h

Crnogorska policija juče oko 16.30 časova uhapsila je Beograđanina Miloša Delibašića (29) na samom ulazu u Stari grad, zbog sumnje da je je direktno učestvovao u organizaciji ubistva Pančevca Miloša Vidakovića (28), koji je 2. jula likvidiran na otvorenom šanku u Budvi.

U zajedničkoj akciji srpske i crnogorske policije u Beogradu su uhapšene još četiri osobe, članovi takozvane “Đekićeve bande”, ali do sinoć tamošnji MUP nije saopštavao njihova imena.

Banda Branislava Đekića poznata je po razbojničkim akcijama, zbog čega su u više navrata hapšeni i osuđivani pred Specijalnim sudom u Beogradu.

“Vijesti” saznaju da je Delibašić uhapšen dok je silazio niz stepenice kod hotela “Avala” iznad ulaza u Stari grad gdje su ga opkolila šestorica inspektora u civilu.

Potpuno iznenađen Delibašić je počeo da viče, ali i da doziva u pomoć jednog od konobara iz obližnjeg “Mocarta”, gdje je nekoliko puta sjedio proteklih 15-ak dana.

“Rašo, Rašo vidi šta mi rade”, vikao je Delibašić pokušavajući da se izmigolji iz ruku inspektora.

Dok su ga inspektori hapsili, Delibašić je pokušavao da im pruži otpor ali je, kako opisuju očevici, brzo "ukroćen", a potom uz jake mjere policije priveden u budvansku stanicu policije.

Mjesto ubistva Vidakovića u Budvi

Akcija hapšenja događala se naočigled brojnih turista i mještana, koji su mirno popodne provodili na terasama uz bedeme Staroga grada.

Policija je sinoć u Budvi pretresla i stan, koji je Delibašić koristio ovog ljeta, a iz njega su uzeti i tragovi koji će takođe biti poslati na vještačenje u Danilovgrad

"To će se znati nakon balističkog vještačenja u Forenzičkom centru u Danilovgradu”, rečeno je "Vijestima” u UP.

Nakon hapšenja Delibašića policija je u svojstvu građanina provela i konobara iz lokala “Mocar t”, kojeg je Beograđanin pozivao u pomoć.

“Vijestima” je rečeno da je konobar nakon informativnog razgovora pušten na slobodu, jer nijesu nađeni dokazi da je on na bilo kakav način bio umiješan u organizaciju ubistva Pančevca.

Policija je sinoć u Budvi pretresla i stan, koji je Delibašić koristio ovog ljeta, a iz njega su uzeti i tragovi koji će takođe biti poslati na vještačenje u Danilovgrad.

Uhapšeni Delibašić je do sinoć kasno bio u stanici budvanske policije, najvjerovatnije, će tokom jutra biti priveden na saslušanje Višem državnom tužiocu u Podgorici.

Stojanović: Biće još hapšenja

Stojanović je kazao da su operativni podaci o osumnjičenoj grupi stigli iz Beograda, ali da je naša policija dva dana nakon ubistva Vidakovića locirala sumnjivog Delibašića

Direktor crnogorske policije Slavko Stojanović kazao je za “Vijesti” da je ova akcija pokazala dobru saradnju naše i srpske policije i najavio nova hapšenja ali i da je ubistvo Vidakovića “policijski riješeno”.

“Imamo motiv, nalogodavca, ubicu, pomagače. U Budvi je uhapšen Miloš Delibašić, a u Beogradu su uhapšene još četiri osobe. Očekuju se nova privođenja tokom jutra i sjutrašnjeg dana. Vjerujemo da ćemo zajedničkim snagama nakon hapšenja članova ove grupe možda riješiti još dva ubistva u Beogradu ali i jedno u Crnoj Gori”, kazao je Stojanović, nakon što se juče vratio sa sastanka u Beogradu.

Direktor je naveo da zbog istrage ne može da saopštava imena niti druge detalje ovog ubistva ali ni to koje bi likvidacije mogle biti riješene.

Stojanović je kazao da su operativni podaci o osumnjičenoj grupi stigli iz Beograda, ali da je naša policija dva dana nakon ubistva Vidakovića locirala sumnjivog Delibašića.

“On je sve vrijeme bio na oku policije i sve vrijeme je bio u Budvi”, kazao je Stojanović, koji je juče na sastanku u Beogradu bio sa načelnikom iz Budve Mijom Bulatovićem , Sašom Milićem i Draškom Radinovićem.

Policija je tokom uviđaja na licu mjesta pronašla dosta dokaza, koji su u razmjeni sa srpskim kolegama, upravo doveli i do organizovanog hapšenja.

Istrazi su pomogli video - zapisi sa privatnih kuća u naselju Gospoština, koji su se takođe poklopili sa onim što su bili podaci operativaca iz Beograda ali i sa izjavama očevidaca ubistva.

“Zajednička akcija se sprovodi na osnovu dosadašnje saradnje i rada zajedničkih istražnih timova Uprave policije i Direkcije policije MUP-a Srbije u borbi protiv organizovanog kriminala. Nastavićemo sa hapšenjima”, najavio je Stojanović.

Veljović: Pozadina je mnogo dublja

Direktor srpske policije Milorad Veljović kazao je juče oko 18.30 časova “Vijestima” da je hapšenje u Budvi i Beogradu uslijedilo nakon zajedničkog rada ali i jučerašnjeg sastanka vrha policije i tužilaca dvije zemlje.

"Sa jednim i drugim tužilašt vo m radimo na rasvjetljavanju ovog slučaja, na ovom se neće završiti. Preko ovog slučaja pokušavamo da riješimo još dva ubistva na području Srbije i jedno u Crnoj Gori. Na ovaj način smo pokazali da shodno propisanom sporazumu između mene i Stojanovića zajedno radimo na rasvljetlajvanju najte žih krivičnih djela, prije svega iz organizovanog kriminala”, kazao je Veljović.

On, takođe, nije želio da saopšti koja ubistva bi uskoro mogla biti riješena ali je naglasio da je “sigurno da je pozadina mnogo dublja”.

“U cilju istrage vam ni ja ni kolege iz Crne Gore ne možemo reći o kojim ubistvima je riječ. Znaćete ako sve bude dokazano i riješeno”, rekao je Veljović.

Miloš Vidaković ubijen je 2. jula , 45 minuta nakon ponoći, kada mu je ubica maskiran velikim bijelim šeširom prišao s leđa i ispalio smrtonosne hice.

Odmah se znalo da je to nastavak rata dvije bande iz Beograda jer je ubijeni bio pripadnik takozvanog “pančevačkog klana” i za njega je direktor srpske policije juče rekao da “nije bio cvećka”.

Vidaković je, najvjerovatnije, ubijen u Budvi jer su pripadnici zavađenog klana procijenili da će ga lakše ubiti dok se provodi na crnogorskom primorju. Na njega je pucano i 18. aprila kada je preživio metke pomoću pancira u naselju Galenika, ali tada nije želio da sarađuje sa policijom oko toga ko je imao razlog da ga usmrti.

Član razbojničke grupe

Uhapšeni Miloš Delibašić, član je razbojničke grupe Branislava Đekića, koja je poznata po brojnim pljačkama, otimačinama i planiranju razbojničkih akcija.

Delibašić je srpskoj policiji dobro poznat, a nekoliko puta je hapšen zbog razbojništava u Beogradu, a u evidenciji policije vodi se kao član Đekićeve grupe koja ima dobro kriminalno uređenje.

Delibašić je kao član te grupe osuđen krajem 2011. godine na šest godina robije jer je 12. juna 2008. godine učestvovao u spektakularnoj pljački zlatare "Izrael dajmond centar“ u Kolarčevoj ulici u Beogradu, kada je odnijet nakit vrijedan skoro tri miliona eura.

On je optuživan i da je sa Slavišom Novakovićem i Goranom Bojanićem učestvovao u pljački 13 miliona dinara kada su u martu 2008. godine presreli vozilo za transport novca na Dorćolu.

Tada je saopšteno da je pljačkama iz zatvora rukovodio Đekić, koji je krajem 2010. godine osuđen na 10 godina zatvora jer je njegova grupa organizovala pljačku vozila "PTT saobraćaja" u martu 2008. godine u Beogradu, iz kojeg su oteli više od 21 milion dinara.

Na višegodišnje kazne osuđeni su Radisav Višnjić, Srđan Janković, Dragan Novaković, Nikola Petković i Vesna Krstić.

Bonus video: