Svetac i maneken: Njegoš, visoka moda i blagoslov mitropolita

Otvorena izložba skica, crteža i kostima Olge Olje Ivanjicki rađenih za kolekciju „Njegoš“ modne kuće „Mona“
9 komentar(a)
Ažurirano: 17.07.2013. 16:00h

U Knjigopečatnji Cetinjskog manastira otvorena je izložba skica, crteža i kostima Olge Olje Ivanjicki rađenih za kolekciju „Njegoš“ modne kuće „Mona“.

Izložbu čini 50 skica, crteža i fotografija na osnovu kojih je 2007. godine povodom 160 godina od prvog objavljivanja Njegoševog „Gorskog vijenca“ realizovana kolekcija visoke mode.

Istoričarka umjetnosti Anka Sovran podsjetila je na „opčinjenost Olje Ivanjicki velikanima kakvi su bili i ostali Njegoš, Nikola Tesla i njihovi savremenici“, što je Olju Ivanjicki i njene saradnike, dizajnere iz modne kuće “Mona” inspirisalo da naprave jedinstvenu kolekciju visoke mode.

Izložba je otvorena „u navečerje praznika Svetih prvovrhovnih apostola Petra i Pavla, u četvrtak 11. jula, a otvaranje izložbe blagoslovio je Mitropolit Crnogorko-primorski Amfilohije“, piše u bilješci organizatora povodom otvaranja izložbe. U ime Mitropolije Crnogorsko-primorske na izložbi je zvanice i predstavnike modne kuće „Mona“ pozdravio starješina manastira Sv. Arhangela Mihaila, protojerej stavrofor Radomir Nikčević.

Radovi Olje Ivanjicki iz kolekcije „Njegoš“ prikazani su i u novootvorenoj galeriji „Freska“ na hercegnovskom trgu Belavista. Organizatori, i dalje u filozofsko-religijsko-modnom zanosu, poručuju da je „ovom izložbom još jednom ovjekovječena Njegoševa kosmička dimenzija trajanja u modelima visoke mode za 21. vijek“.

Izložba će biti otvorena do 12. avgusta kada će biti preseljena u crkveno-parohijski dom „Sveti Vasilije Ostroški“ u Nikšiću.

Bonus video: