Herceg Novi: Festival Sinestezija od 19. do 22. jula

U programu festivala su izložbe, projekcije, koncerti, prezentacije, kao i radionice za djecu i mlade.
127 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 17.07.2013. 09:02h

Treće izdanje festivala Sinestezija održaće se na više lokacija širom Herceg Novog, od 19. do 22. jula.

Najmlađi novski festival inicijativa je grupe mladih Novljana koji su se okupili sa željom da doprinesu bogaćenju kulturne ponude grada sa posebnim fokusom na interesovanja mladih i vraćanju imidža Herceg Novog kao grada koji svojim karakterističnim podnebljem privlači umjetnike iz regiona.

"Sinestezija je multidisciplinarni festival koji se zalaže za promociju savremene umjetničke scene sa akcentom na vizuelnu umjetnost i dizajn. Difuzni karakter festivala ima za cilj skretanje pažnje na zanemarene kutke grada kroz organizaciju kulturno-umjetničkih dešavanja," stoji u saopštenju organizator afestivala.

Među lokacijama ovogodišnjeg festivala su prostorije bivše Robne kuće "Mješovito" na Trgu Nikole Đurkovića, Trg od Muzike, Amfiteatar Hercegnovskog pozorišta, novootvoreni Omladinski kulturni centar u bivšoj zgradi Prvoborca u Meljinama.

U programu festivala su izložbe, projekcije, koncerti, prezentacije, kao i radionice za djecu i mlade.

Prvog dana festivala, u petak 19. jula biće otvoren izložbeni prostor u zgradi bivše Robne kuće "Mješovito" na Trgu Nikole Đurkovića uz koncert lokalnog benda Sukarade!.

Sinestezija predstavlja bogaćenje kulturne ponude Herceg Novog (Foto: Luka Knežević Strika)

Na toj lokaciji biće prezentovana i kolektivna izložba "Bokeštine" u okviru koje će biti predstavljeno 30-ak ilustracija i tipografskih obrada karakterističnih starobokeških izraza.

"Ova izložba ima za cilj da približi ovaj izumirući dijalekt mlađoj populaciji i turistima, ali i da podsjeti starije na duh grada koji živi u ovim riječima," stoji u izjavi Nele Lazarević, PR-a festivala.

U zgradi "Mješovitog" biće predstavljena i individualna izložba slikara Davora Gromilovića, na temu "From Somewhere To Nowhere", koja obuhvata oko 40 akrila.

"Drugi dan festivala, u subotu 20. jula biće u duhu work-in progress," stoji u najavi organizatora, i toga dana će, sa početkom u 18h na trgu kod Muzičke škole umjetnici Nenad Dodić, Davor Gromilović, Sholim i D.L.T imati performans propraćen nastupom lokalnog benda Teća liganja.

U 20h na istoj lokaciji nastupiće podgorički trip hop/down tempo sastav Deep Thoughts, a u 21h će u galeriji Josip Bepo Benković biti otvorena individualna izložba minijaturnih skulptura dizajnera Nenada Dodića pod nazivom "One percenters".

Multimedijalni spektajl (Foto: Luka Knežević Strika)

U nedelju 21. jula sa početkom u 18 sati novska umjetnica Izabela Matoš vodiće dječiju radionicu u zgradi bivše robne kuće "Mješovito" na glavnom trgu. Radionica je otvorenog tipa i besplatna za sve učesnike – za prijavu je dovoljno doći pola sata prije početka radionice.

Takođe u nedelju, sa početkom u 20 sati, u Amfiteatru HN pozorišta održaće se mini-konferencija Online to Offline na temu novih medija i online aktivizma. Na konferenciji će svoje društveno korisne inicijative predstaviti dizajnerski studio Fleka iz Podgorice (mobilna aplikacija heroj.me) , portal Vijesti (projekat građanskog novinarstva), tim Elektrotehničkog Fakulteta (mobilna aplikacija budiodgovoran.me) i drugi. Konferenciju su podržali Ministarstvo turizma i očuvanja životne sredine, kompanija Logate i drugi.

U okviru konferencije biće prezentovani i rezultati radionice Goethe Guerrilla "Aktivistički plakat" koja će se održati uz podršku Goethe Instituta iz Beograda. U okviru radionice mladi Novljani će biti obučeni u oblasti gerila marketinga i sito štampe, i izradiće plakate koji adresiraju aktuelne probleme u Herceg Novom.

Nakon konferencije, u 22h na istoj lokaciji biće prikazana serijal dokumentarnih filmova na temu autorskih prava pod nazivom "Everything Is A Remix".

Posljednjeg dana festivala, 22 jula u 20 sati u bivšoj robnoj kući "Mješovito" nastupiće lokalni bend Dinamit Baka, nakon čega će u Amfiteatru HN pozorišta u 21 sat početi projekcija kratkih filmova u selekciji međunarodnog putujućeg festivala Future Shorts.

Galerija

Bonus video: