MANS: Stojanović hapsi protivnike režima

MANS je naveo da je ovo već drugi put da policija na čelu sa Stojanovićem hapsi građane, koji organizuju performans
7 komentar(a)
Ažurirano: 16.07.2013. 19:39h

“Hapšenje građana koji su performansom željeli da iskažu svoje mišljenje i pruže otpor demagogiji i licemjerju vlasti je nastavak besprizornog kršenja ljudskih prava od strane policije i nema sumnje da takvo ponašanje postaje praksa koja stavlja potpis novog direktora Slavka Stojanovića, na kvazievropsku agendu Vlade Mila Đukanovića”, piše u saopštenju MANS-a.

Ova NVO reagovala je nakon što je policija uhapsila aktiviste “Pokret Udar” i “Otpor diktatorskom režimu” Lazara Filipovića (19), zbog sumnje da je napao policajca, tokom performansa za vrijeme prijema, koji je predsjednik Filip Vujanović priredio na Cetinju povodom Dana državnosti.

MANS je naveo da je ovo već drugi put da policija na čelu sa Stojanovićem hapsi građane, koji organizuju performans i akciju građanske neposlušnosti što predstavlja “br utalno kršenje prava na slobodu izražavanja”.

“Takve akcije pokazuju da režim nerviraju metode nenasilnog otpora, jer mu ur ušavaju autoritet, dok su mu legitimitet uništile izborne mahinacije koje je otkrila afera “Snimak”. Novca je sve manje zahvaljujući organizovanom kriminalu u privatizaciji koji je uništio privredu, a sve manje građana vidi bilo kakvu perspektivu sa neodgovornom i korumpiranom vlašću, svjesni da uz glas prodaju i budućnost svojih potomaka”, navodi MANS.

U toj NVO ocjenjuju da da je režimu ostalo samo silom da povrati kontrolu.

“Režimu koga se građani ne plaše i ne vjeruju da je izabran na fer i demokratskim izborima, koji ima sve manje novca za kupovinu socijalnog mira, a sve više troškova korupcije građanima dolazi na naplatu, ostaje samo gola sila da povrati kontrolu. Zato novi direktor policije hapsi sve one koji se usuđuju da na bilo koji način pruže otpor korupciji i kriminalu”, navodi ta NVO i naglašava da podržavaju sve oblike “nenasilne građanske neposlušnosti koje poznaje savremeni svijet i koji imaju za cilj da ukažu na ključne probleme u društvu i nastavićemo da se borimo za pravo na slobodu govora svakog građanina Crne Gore”.

Oni su ponudili da njihov pravni zastupnik Veselin Radulović pr uži pravnu pomoć svima koje je policija prije tri dana uhapsila, zbog toga što su se usudili da budu građani i bore se za svoje pravo da kažu šta misle o odlukama vlasti.

Policija je 21. juna ove godine ispred zgrade Skupštine uhapsila pet aktivista MANS-a nakon što su tokom performansa prosuli crvenu farbu u znak protesta zbog povećanja PDV-a. Unutrašnja kontrola MUP-a utvrdila je da su oni hapšeni mimo zakona, a direktor policije je za to vrijeme čak dva puta javno saopštio da je bilo “elemenata za njihovo privođenje”.

Galerija

Bonus video: