Furtula: Zadovoljan bronzom, cilj bio zlatna medalja

"Bronzana medalja je veliki uspjeh, sigurno je da smo zadovoljni, iako žalimo za zlatom", rekao je Furtula na konferenciji za novinare
56 pregleda 0 komentar(a)
ascg, furtula, Foto: ASCG
ascg, furtula, Foto: ASCG
Ažurirano: 16.07.2013. 14:24h

Crnogorski atletičar Danijel Furtula kazao je da je zadovoljan osvajanjem bronzane medalje na Evropskom prvenstvu za mlađe seniore u finaskom Tampereu, ali da mu je cilj bilo zlatno odličje.

Furtula je u Tampereu hicem od 61 metar i 61 centimetar osvojio prvu medalju u istoriji crnogorske atletike sa Evropskih šampionata za mlađe seniore.

On je kazao da je ponosan na rad i uspjehe ove godine, podsjećajući da je ne pet međunarodnih takmičenja osvojio sedam medalja.

"Na EP u Tampereu išli smo na na zlato, to je bio naš cilj. Bio sam ubijeđen da mogu biti prvi, ipak sitnice su odlučivale. Da sam u prvom hicu bacio 62 metra niko me ne bi stigao. Bronzana medalja je veliki uspjeh, sigurno je da smo zadovoljni, iako žalimo za zlatom", rekao je Furtula na konferenciji za novinare.

On je kazao da mu je prvi naredni cilj finale na Svjetskom prvenstvu, koje će od 8. do 18. avgusta biti održano u Moskvi.

"Ova sezone, zaključno sa očekivanjem da se u Moskvi uđe u finale, je izuzetno uspješna. Nadam se da će biti još boljih rezultata, svjestan sam da se to očekuje i traži od mene. Prihvatam taj izazov, dovoljno sam talentovan da mogu da izdržim svako takmičenje", rekao je Furtula.

On je istakao da mu problem predstavlja bronhijalna astma, posebno tokom putovanja i mijenjanja klime.

Trener crnogorskog rekordera, Danilo Krtinić, smatra da je ovo tek početak jedne uspješne karijere, čiji je glavni cilj olimpijska medalja.

"Ukoliko budemo dobro radili, poštovali principe koji stvaraju vrhunski rezultat, mi smo na dobrom putu. Imamo dobru perspektivu, očekujem da skor od pet takmičenja sedam medalja bude nastavljen. Da je bacački krug bio brži on bi mogao da ostvari rezultat i preko 65 metara. Sporiji krug odgovara težim i višim takmičarima od njega", rekao je Krtinić.

On smatra da ukoliko Furtula naredne tri godine bude dobro radio i dođe do kilaže od 125 do 130 kilograma, moći će da se uključi u borbu za medalje.

Desetobojac Darko Pešić, koji je Tampereu osvojio 14. mjesto sa novim rekordom Crne Gore, kazao je da mu je žao što zbog zdrastvenih problema uoči bacačkih takmičenja izgubio vrijedne bodove i pokvario plasman.

"Do koplja bio sam deveti, ali sam zbog trbušnih mišića podbacio i za tri boda izgubio 12 mjesto, a za 30 bodova osmo. Svi ti kiksevi motivisali su me da istrčim nacionalni rekord na hiljadu i po metara”, rekao je Pešić.

Direktor Uprave za sport Igor Vušurović kazao je da su rezultati Furtule i Pešića potvrda potencijala koji "kraljica sportova" ima u Crnoj Gori

"Država će se truditi da maksimano isprati programe naših najbolji atletičara", rekao je Vušurović.

Predsjednik Atletskog savezta Milorad Vuletić podsjetio je da su crnogorski atletičari na međunarodnim takmičenjima u 2013. godini osvojili 12 medalja, od čega šest zlatnih, jednu srebrnu i pet bronzanih.

"Crnogorski atletičari su za takmičenja najvišeg ranga ukupno izborili deset normi. Imaćemo i dva predstavnika u Moskvi, jer su norme ispunili Furtula i Slađana Perunović", kazao je Vuletić.

On očekuje da će Vlada i resorno ministarstvo na adekvatan način ispratiti Savez i u narednoj godini ući sa mnogo boljim finansijama kako bi mogli sve ispratiti.

Predsjednik opštine Mojkovac, u kojem je rođen Furtula, Dejan Medojević kazao je da taj grad posvećuje puno pažnje razvoju sporta i od 2009. godine dosta je uložio u sportsku infrastrukturu.

"Mojkovački sportisti poput Stefana Savića, Darka Stanića, Danijela Furtule i drugi su najbolji ambasadori i promoteri grada. Raduju me i rezultati AK Tara", rekao je Medojević.

Bonus video: