ZIKS: Oko 250 osuđenika štrajkuje glađu zbog najave Damjanovića

Osuđenici smatraju da će, ako prođu amandmani poslanika Damjanovića zakon o amnestiji biti diskriminišući
0 komentar(a)
ZIKS, Foto: Arhiva "Vijesti"
ZIKS, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 16.07.2013. 19:29h

Oko 250 osuđenika spuškog zatvora počelo je štrajk glađu, zbog kako su saopštili, najave poslanika Socijalističke narodne partije (SNP) Aleksandra Damjanovića, da na prijedlog zakona o amnestiji podnese dva amandmana.

Damjanović je ranije pojasnio da će podnijeti amandman kojim osobe koje su već bile pomilovane to pravo više ne mogu koristiti. Drugim amandmanom, rekao je, tražiće da ne mogu biti amnestirane osobe koje su osuđene za krivično djelo teško ubistvo.

Ministarstvo pravde: U ZIKS-u bezbjednosna situacija stabilna >>>

Osuđenici paviljona D spuškog zatvora jutros su javili "Vijestima" da su se zatvorili u zatvorili u kuhinju u kojoj će, ako im se ne obrati direktor Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija Miljan Perović, otpočeti štrajk glađu.

Osuđenici smatraju da će, ako prođu amandmani poslanika Damjanovića zakon o amnestiji biti diskriminišući, zato što neće obuhvatati teška ubistva i teška ubistva u pokušaju. Takvim zakonom, pojasnili su, amnestirale bi se osobe koje su ubile nekog, ali im nije suđeno za teško ubistvo, a ne bi oni koji su ranili nekog, a suđeno im je za teška ubistva u pokušaju.

Direktor ZIKS-a Miljan Perović nije odgovarao na poziv novinara "Vijesti".

Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu razmatraće u četvrtak predloženi zakon o amnestiji kojim se oslobađaju od izvršenja četvrtine kazne zatvora osobe koje su pravosnažno osuđene za određena krivična djela.

Damjanović je ranije rekao agenciji MINA da je Prijedlog zakona, inicijativa koju je potpisalo oko 20 hiljada građana, i da se odnosi se na amnestiju koja nije sprovođena od 2005. godine.

On je naveo da je integralno proslijedio građansku inicijativu u skupštinsku proceduru i dodao da će na taj dokument podnijeti amandmane. Prvi, kojim osobe koje su već bile pomilovane to pravo više ne mogu koristiti i drugi kojim će tražiti da ne mogu biti amnestirane osobe koje su osuđene za krivično djelo teško ubistvo.

Bonus video: