Najbolja devetogodišnja književnica: Slučaj Dejzi Ešford

„The Young Visiters (uključujući i slovnu grešku iz naslova) je najbolji roman na svijetu koji je napisala devetogodišnjakinja“, zapisala je Alis Bolin
0 komentar(a)
Dejzi Ešford, Foto: Wikipedia.org
Dejzi Ešford, Foto: Wikipedia.org
Ažurirano: 15.07.2013. 16:16h

Književni časopis “The Paris Review” u novom broju podsjeća na „slučaj Dejzi Ešford“, devetogodišnjakinje koja je napisala “jedan od najboljih romana o djeci”, pod naslovom “The Young Visiters”.

Margaret Meri Džulija Ešford, zvana Dejzi, rođena je u dobrostojećoj britanskoj porodici na vrhuncu viktorijanske ere, 1881. godine. Dejzi je imala dug i zanimljiv život, umrla je 1972. godine, ali je ostala zapamćena kao autorka romana “'The Young Visiters”, koji je napisala kao devetogodišnjakinja.

„The Young Visiters (uključujući i slovnu grešku iz naslova) je najbolji roman na svijetu koji je napisala devetogodišnjakinja“, zapisala je Alis Bolin, novinarka časopisa „The Paris Review“. Roman „The Young Visiter“ postigao je veliki uspjeh odmah nakon objavljivanja 1919. godine.

Glavni lik romana je Alfred Satina, kojeg devetogodišnja književnica opisuje kao „starca od 42 godine“, koji uz pomoć svojih mlađih prijatelja, ljubavnog para Etel Montek i Bernarda Klarka, pokušava da postane džentlmen. „Njujork tajms“ je nakon objavljivanja „The Young Visiters“ napisao da se radi o „jednoj od najduhovitijih knjiga u istoriji književnosti“.

Bonus video: