Gej i Pauel pozitivni na doping testu

"Nemam priču o sabotaži. Jednostavno sam poverio svoju karijeru nekome i taj me iznevjerio", rekao je Gej jecajući u telefonskom razgovoru iz Amsterdama
12 komentar(a)
Ažurirano: 14.07.2013. 20:29h

Američki atletičar Tajson Gej i Jamajčanin Asafa Pauel bili su pozitivni na doping testu.

Gej je rekao da je bio pozitivan na doping testu i da će se povući sa učešća na Svjetskom prvenstvu koje se nerednog mjeseca održava u Moskvi.

Gej nije otkrio na koju je supstancu pozitivan, već je samo rekao da ga je Američka antidoping agencija obavijestila u petak da je njegov uzorak uzet u maju bio pozitivan i dodao da će uskoro tražiti i "B" doping test.

"Nemam priču o sabotaži. Jednostavno sam povjerio svoju karijeru nekome i taj me iznevjerio", rekao je Gej jecajući u telefonskom razgovoru iz Amsterdama.

Nakon što se oporavio od povrede, američki rekorder na 100 metara, ove godine je pobijedio u trkama na 100 i 200 metara na državnom prvenstvu SAD.

Menadžerska agencija Pauela je potvrdila da je 30-godišnji sprinter sa Jamajke bio pozitivan na zabranjene susptance.

"Sarađujemo sa Međunarodnom anti-doping agencijom i držimo se njihove procedure".

Paulovi uzorci sa nacionalnog prvenstva održanog u junu pokazali su da je bio pozitivan na zabranjenu supstancu oksilofrin, što je potvrdio i atletičar.

"Želim da bude jasno mojoj porodici, prijateljima i svim mojim poštovaocima u svijetu da nikada nisam svjesno i svojevoljno uzimao bilo kakve supstance i suplemente koji krše bilo koja pravila", naveo je Pauel u saopštenju koje je objavio Eurosport na svom sajtu.

"Nikada, ni sada ni ranije, nisam varao", poručio je Pauel.

Pauel je poručio da je potpuno "skrhan" i sada ne postoji više mogućnost da predstavlja Jamajku na Svjetskom prvenstvu u atletici u Moskvi.

Pauel je do maja 2008. bio vlasnik svjetskog rekorda na 100 metara sa rezultatom 9,74. Tada je njegov zemljak Usain Bolt u Njujorku istrčao 9,72.

Bolt je zatim još dva puta rušio svjetski rekord koji je iznosi 9,58. Pauel je vlasnik zlatne olimpijske medalje iz Pekinga 2008. u trci štafeta 4x100m, a godinu dana kasnije u istoj disciplini je bio i svjetski prvak.

Ima i dvije bronzane medalje sa svjetskih prvenstava na 100 metara.

List "Jamaica Gleaner" je objavio da je pored Pauela još četvoro atletičara bilo pozitivno na doping kontroli.

Njihova imena za sada se kriju od javnosti, ali se navodi da je riječ o još jednom sprintera, dvojici bacača, i jednom junioru.

Poznato je i da je dvoje od njih osvojilo medalje na olimpijskim igrama.

Čelnik anti-doping komisije Jamajke (JADCO) Herb Eliot je potvrdio "povredu pravila", ali više od toga nije želio da kaže.

Prije mjesec dana na doping trstu je pala i trostruka olimpijska šampionka i osvajačica preko 20 medalja sa najvećih takmičenja Veronika Kembel-Braun.

Njoj prijeti do dvije godine suspenzije.

Galerija

Bonus video: