Šarićeva firma im nije bila sumnjiva

Predstavnik Centralne banke Darko Bulatović svjedočio na suđenju Pljevljacima Jovici Lončaru i Dušku Šariću
60 pregleda 9 komentar(a)
Duško Šarić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Duško Šarić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 14.07.2013. 16:30h

Predstavnik Centralne banke Darko Bulatović , svjedočeći u Višem sudu u postupku protiv Pljevljaka Duška Šarića i Jovice Lončara, kazao je da je kontrola firme “Mat Company ” bila zbog kreditnog rizika prilikom dodjele kredita toj firmi.

Bulatović je istakao da kontrola nije imala za predmet provjeru transakcija, već samo stepen obezbijeđenosti kredita i sposobnosti firme “Mat Company” da redovno izmiruje kredit.

Tokom te kontrole, kako je rekao, nije uočena nepravilnost koja bi prouzrokovala nečiju odgovornost.

“U slučaju kredita odobrenog “Mat Company” sve je bilo u skladu sa standardima”, kazao je Bulatović .

O tome da li mu je poznato da u Crnoj Gori postoje ulaganja of-šor kompanija u crnogorsku privredu, Bulatović je kazao da je u julu 2002. godine Ministarstvo finansija zabranilo poslovanje sa of-šor kompanijama u Crnoj Gori i da ih u ovom trenutku nema u zemlji.

Na pitanje Šarićevog advokata Borivoja Đukanovića da li mu je poznato da su u KAP uložena sredstva of-šor kompanija, kojima je i izvršena kupovina sa Kipra, i da čak 60 odsto kapitala u Crnoj Gori, potiče sa of-šor destinacija, Bulatović je odgovorio da za ta pitanja nije kompetentan, ali da je u Crnoj Gori legalno poslovanje of-šor kompanija koje posluju van Crne Gore, a koje su licencirane od relevantnih državnih organa država odakle potiču.

Njemu nije poznato da je Centralna banka dobila od Uprave za sprečavanje pranja novca poseban zahtjev za provjeru rada “Mat Company” za period 2008 -2010.

“Inače, svaki njihov zahtjev je sa naše strane uredno ispoštovan i izvještaj se dostavlja upravi, na osnovu čega oni ocjenjuju da li su transakcije sumnjive ili ne”, kazao je Bulatović i dodao da ocjene o sumnjivosti transakcija ne spadaju u domen posla Centralne banke.

On je pojasnio da nijedna kreditna transakcija “Mat Company” “nije okarakterisana kao sumnjiva”.

Viši sud u Bijelom Polju u maju prošle godine osudio je Šarića i Lončara na osam, odnosno šest godiina zatvora zbog pranja novca.

Optužnicom im se stavlja na teret da su od 24. decembra 2007. do kraja 2010. godine putem bankarskog poslovanja prikrili porijeklo 21.353.879 eura, za koje su znali da potuču od trgovine drogom.

Mlađeg brata, odbjeglog Pljevljaka Darka Šarića, sud je tada oslobodio optužbi da je bio član međunarodne kriminalne narkogrupe.

Apelacioni sud je, zbog bitnih povreda krivičnog postupka, ukinuo tu prvostepenu presudu, pa je predmet ponovo vraćen bjelopoljskom Višem sudu.

Nastavak suđenja na kojem je predviđeno čitanje nalaza i mišljenja vještaka finansijske struke Vlajka Milićevića kao i završne riječi, zakazan je za 6. septembar.

Odbijen zahtjev da se puste kući

Sud nije prihvatio predlog advokata Borivoja Đukanovića o ukidanju pritvora Šariću i Lončaru, jer nisu prestali razlozi zbog kojih su pritvoreni.

Đukanović je podsjetio da je Ustavni sud nedavno proglasio neustavnim rješenje o njihovom pritvaranju, koje je donio Viši sud u Bijelom Polju, koje je potvrđeno i od strane Apelacionog suda, jer su optuženima povrijeđena ustavna prava.

“Javnost je samo izmanipulisana orkestriranim pritiskom, jer svaki građanin Crne Gore će se zapitati zašto su Šarić i Lončar u pritvoru, ako su pravosnažno oslobođeni za dva od tri krivična djela. Budući da nema dokaza ni u kom smislu da bi se ovaj sud mogao suprotstaviti ovoj odluci, smatram da ni u teoretskom smislu više ne postoje razlozi za njihovo dalje zadržavanje u pritvoru”, naveo je Đukanović.

Bonus video: