KAP-u prijeti 193 do 482 miliona globe, ali i katanac

Ako Potrubač bude osuđen, prema Zakonu o odgovornosti pravnih lica za krivična djela, KAP-u prijeti kazna od dvadesetostrukog do pedesetostrukog iznosa učinjene štete
93 pregleda 25 komentar(a)
Ažurirano: 13.07.2013. 16:35h

U okviru istrage tužilaštva i Kombinat aluminijuma Podgorica može biti kažnjen, jer je kao pravno lice odgovoran za krivično djelo koje počini odgovorno lice u njemu.

Prema važećim zakonima, ukoliko se dokaže krivica, KAP-u prijeti ogromna novčana kazna ali i "prestanak pravnog lica".

Ako se utvrdi krivica finansijskog direktora KAP-a Dmitrija Potrubača (44), prema Krivičnom zakoniku Crne Gore, prijeti mu kazna zatvora od dvije do deset godina zatvora.

Ukoliko on bude osuđen, prema Zakonu o odgovornosti pravnih lica za krivična djela, KAP-u prijeti kazna od dvadesetostrukog do pedesetostrukog iznosa učinjene štete.

Potrubač je osumnjičen za štetu od 9,64 miliona eura. Ako on bude osuđen, KAP bi morao da plati između 192,8 miliona i 482 miliona eura.

Potrubaču 30 dana pritvora

Potrubač je zbog opasnosti od bjekstva upućen u Istražni zatvor u Spužu nakon što mu je sudija za istragu Osnovnog suda u Podgorici Miladin Pejović odredio pritvor do 30 dana.

Ruske vlasti su tokom dana “insistirale” da Potrubač ne bude pritvoren.

"Očekuje se da odluka o mjeri pritvaranja Potrubača može biti donijeta danas. Ruska strana insistira da crnogorske vlasti polazeći, dijelom, od zdravstvenog stanja Potrubača odaberu mjeru koja nije vezana za lišavanje slobode”, saopštilo je rusko ministarstvo spoljnih poslova na svom sajtu.

Finansijski direktor KAP-a je tokom saslušanja u zgradi Osnovnog tužilaštva u Podgorici Potrubač je negirao da je on odobrio krađu struje

“Ukazana mu je neophodna medicinska pomoć i fizičko stanje uhapšenog se popravilo. Žalbi na uslove u kojima se nalazi i odnos službenika u istražnom odjelu od strane Potrubača nema”, stoji u saopštenju.

Oni su saopštili da su u stalnom kontaktu sa crnogorskim vlastima, “nastavljajući da u sadejstvu sa advokatkom ruskog državljanina ostvare strogo poštovanje njegovih prava”.

Potrubač je 12. jula oko 17 časova doveden kod sudije za istragu, a tek nakon tri sata je sa lisicama na rukama izveden iz zgrade suda.

Iako je određivanje pritvora formalnost, jer se ne uzima izjava od osumnjičenog, zbog procedure i obimnosti predmeta, kako je rečeno “Vijestima”, su zadržali duže kod sudije Pejovića nego što je to uobičajeno.

Advokat Mugoša je potvrdio da mu je određen pritvor, ali nije saopštavao druge detalje iz istrage.

“Ne mogu u ovom trenutku da iznosim detalje iz predmeta”, kazao je Mugoša.

Nakon izlaska iz zgrade suda Potrubač je fotoreporterima gotovo pozirao otvoreno pokazujući da su mu na rukama stavljene lisice. Prije ulaska u policijski automobil on se osmijehnuo, a potom je i iz unutrašnjosti vozila pokazivao lisice na rukama.

On je upućen u Istražni zatvor u Spužu. Osumnjičeni finansijski direktor KAP-a uhapšen je 10. jula oko 20.30 časova na graničnom prelazu Dobrakovo, a njemu se na teret stavlja da je kao odgovorno lice počinio krivično djelo “teška krađa” na štetu Crnogorskog elektroprenosnog sistema.

Osim Potrubača na spisku osumnjičenih je i KAP, kao pravno lice, zbog sumnje da su od 22. februara do 25. maja 2013. protivpravno prisvojili električnu energiju u količini od 190.515 MW/h, koja je bila vrijedna 9.640.079 eura.

Od početka procesa stečaja u Kombinatu, u KAP su ušli Privredni sud, Uprava policije - Sektor za privredni kriminal, Tužilaštvo i Državna revizorska institucija

On je naglasio da je postojao interni dogovor da CGES za potrebe KAP-a, bez bilo kakvog ugovora o snabdijevanju te kompanije, da od 22. februara do 25. maja povlači iz evropske interkonekcije nedostajuće količine električne energije.

Finansijski direktor, kako saznaju “Vijesti”, kazao je da su svi u trouglu KAP-CGES-Vlada znali da se sa energetskog sistema povlači struja, koja je bila neophodna za održavanje proizvodnje u KAP-u.

“Vijestima” je u Tužilaštvu saopšteno da se nastavlja ubrzana istraga oko krađe struje u KAP-u, tako da nije isključeno da će se još neko naći u pritvoru zbog neovlašćenog trošenja električne energije ali i kršenja propisa.

Nakon otvaranja istrage oko nelegalnog trošenja struje u KAP-u Vlada je najavila da očekuje da će nalazi državnih institucija, koje su ušle u Kombinat aluminijuma, dati odgovor na sva pitanja koja su se mogla čuti posljednjih mjeseci, pa i na ono o snabdijevanju električnom energijom u periodu od februara da maja ove godine.

Od početka procesa stečaja u Kombinatu, u KAP su ušli Privredni sud, Uprava policije - Sektor za privredni kriminal, Tužilaštvo i Državna revizorska institucija.

Galerija

Bonus video: