Sjekloći 6 godina zatvora jer je prevarila biznismena iz Bjelorusije

U obrazloženju presude sudija je kazala da je nesumnjivo dokazano da je okrivljena počinila krivično djelo "zloupotreba položaja u privrednom poslovanju"
112 pregleda 17 komentar(a)
vIŠI SUD, Foto: Boris Pejović
vIŠI SUD, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 12.07.2013. 08:38h

Ratka A. Sjekloća iz Bara, optužena da je oštetila Olega V. Stomu, biznismena iz Minska, državljanina Bjelorusije, za više od 623.000 eura, osuđena je na šest godina zatvora, odlučila je u Višem sudu sudija Milenka Žižić.

U obrazloženju presude sudija je kazala da je nesumnjivo dokazano da je okrivljena počinila krivično djelo "zloupotreba položaja u privrednom poslovanju", te da je sud krivicu okrivljene Sjekloće utvrdio na osnovu svakog pojedinačnog dokaza.

"Ona je bila izvršni direktor i jedina je raspolagala novcem ra računa. Dokazano je da je postupala suprotno odredbama Olega Stome. Izjava optužene opovrgnuta je iskazima svjedoka, a koja je sračunata na izbjegavanje krivične odgovornosti", kazala je sudija.

Prema optužnici, Ratka Sjekloća je od 23.10. 2008. do 11. 05. 2009. u Baru kao izvršni direktor u privrednom društvu “Fastov” DOO Bar, zloupotrebom svog položaja u pogledu raspolaganja imovinom privrednog društva, postupala suprotno uputstvima osnivača društva u pogledu rukovođenja i poslovanja društva.

Tužilac navodi da je bila svjesna svog djela, znala da je njeno djelo zabranjeno, te da je pribavila sebi imovinsku korist, a privrednom društvu “Fastov”, štetu u iznosu od 623.877 eura.

Ona je bez ovlašćenja osnivača društva dana 23. 10. 2008. zaključila ugovor o prodaji nekretnina u mjestu Dobre Vode, vlasništvo društva “Fastov”, kupcu Velimirović Milutinu iz Bara od kojeg je primila kupoprodajnu cijenu od 170.000. Ovaj novac nije uplatila na poslovni račun društva već ga je zadržala za sebe.

Nakon toga je 27. 10. zaključila predugovor ovjeren u Osnovnom sudu u Baru o kupovini nekretnina u mjestu Dobre Vode od prodavca Gavrić Blagomira za 450.000 eura.

Da bi, iako ugovor o kupoprodaji navedene nekretnine nije zaključen, nastavila da na ime navodne isplate kupoprodajne cijene, sa žiro računa društva “Fastov” kod Podgoričke banke, nastavila da podiže novac.

Privredno društvo “Fastov” je pretrpilo imovinsku štetu od 623.877 eura.

Bonus video: