Rusija duboko zabrinuta zbog hapšenja njenog državljanina

Ruske diplomate izrazile su zabrinutost ambasadoru zbog činjenice da crnogorske vlasti nijesu dozvolile osoblju ruske ambasade da posjeti Potrubača
36 komentar(a)
automobil Potrubača Dobrakovo, Foto: Jadranka Ćetković
automobil Potrubača Dobrakovo, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 12.07.2013. 08:23h

"Rusija je duboko zabrinuta zbog situacije u vezi sa pritvaranjem (Dmitrij) Potrubača”, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova na svom sajtu sinoć u 20.30 po moskovskom vremenu, odnosno 18.30 po srednjoevropskom.

"Rusko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je ambasadora Crne Gore (Zorana Jocovića) da mu prenese duboku zabrinutost ruske strane zbog situacije u vezi sa Potrubačem”, prenosi saopštenje Moskve agencija Itar-tas.

Ruske diplomate izrazile su zabrinutost ambasadoru zbog činjenice da crnogorske vlasti nijesu dozvolile osoblju ruske ambasade da posjeti Potrubača, čije je fizičko stanje alarmantno, prema informacijama ruske strane, prenosi agencija.

Ruski MIP čvrsto je zahtijevao da crnogorske vlasti odmah dozvole ruskom konzularnom službeniku i ljekaru ambasade da posjete Potrubača.

"Rusko ministarstvo i ruska ambasada u Crnoj Gori pomno prate situaciju sa ruskim državljaninom, zahtijevajući da crnogorske vlasti poštuju njegova legitimna prava", saopštio je ruski MIP.

Konzul Andrej Morozov oko 13.20 časova po našem vremenu kazao je za agenciju RIA Novosti, da se Potrubač nalazi u policiji u Podgorici, te da saslušanjima prisustvuju njegov advokat i predstavnik ruskog konzulata.

"On je dodao da ruske diplomate do sada nisu dobile nikakve pritužbe od Potrubača", navela je ta ruska agencija.

"Vijestima" je iz Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore saopšteno da su od nadležnih institucija dobili informaciju o hapšenju ruskog državljanina, te da su u skladu sa diplomatskom praksom, o tome informisali Ambasadu Rusije u Crnoj Gori.

"Tim istim povodom je naš ambasador Zoran Jocović obavio razgovor u ruskom MVP i upoznao ih sa situacijom, ali i pružio ostale neophodne informacije", rečeno je u MVP.

"Vijestima" je u 18 časova stigao odgovor iz Ambasade Ruske Federacije gdje je navedeno da su "maloprije zvanično obavešteni od nadležnih organa Crne Gore o hapšenju ruskog državljanina Dmitrija Potrubača".

"Predstavnici Ambasade su u kontaktu sa nadležnim organima Crne Gore po tom pitanju", odgovoreno je "Vijestima".

"Vijesti" saznaju da je Potrubača u pritvoru CB Podgorica posjetio ljekar iz Ambasade Rusije u intervalu od 18.30 i 19 časova, a sa njim ga tada obišli i konzul kao i advokat Mugoša.

Bonus video: