Pasaži iz Bara: Objavljen program Barskog ljetopisa

Koncepcija književnog dijela Festivala je nepromijenjena, stvaralaštvo se prezentuje kroz dijalog autora i moderatora, uz učešće publike
72 pregleda 0 komentar(a)
Barski ljetopis, Foto: Anto Baković
Barski ljetopis, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 11.07.2013. 15:50h

Pod starim sloganom “Pasaži iz Bara”, književni program XXVI Barskog ljetopisa počinje 16. jula u 21 sat na platou ispred Dvorca kralja Nikole, promocijom antologije crnogorske poezije XX vijeka “Poetika Montenegrina” koju je za štampu priredio književnik, književni istoričar i kritičar Bogić Rakočević.

Selektorka književnog segmenta Ljetopisa Mila Čordašević napominje da je promocija ove reprezentativne publikacije, objavljene krajem 2012. u izdanju Nacionalne biblioteke Crne Gore Đurđe Crnojević i Otvorenog kulturnog foruma Cetinje, simbolična uvodna priča u festivalske autorske večeri.

Svako od 13 književnih večeri XXVI Barskog ljetopisa biće i ove godine direktno prenošeno preko veb-sajta www.kulturnicentarbar.me”, rekla je Čordašević.

Posljednji festivalski književni program je veče “Crnogorsko iseljeništvo u savremenoj literaturi”, na kojoj će 20. avgusta sa Gordanom Stojovićem razgovarati publicista mr Ivan Jovović.

Čordašević je naglasila da je zadržan i međunarodni karakter književnih večeri.

Pored naših autora Branka Banjevića, Milice Kralj, Tanje Bakić, Danila Erakovića, Ljubice Zeković, Senada Karađuzovića i Dragane Kršenković-Brković, nastupiće i poznati i afirmisani pisci iz regiona Aleksandar Gatalica, laureat NIN-ove nagrade iz Beograda, Damir Karakaš iz Splita, Zilhad Ključanin iz Sarajeva i Zvonko Taneski iz Skoplja.

Njihovi sagovornici su uglavnom pisci i novinari iz Bara Vesna Šoškić, Željko Milović, Gordana Vujović, Milan Vujović, Milica Vukmanović-Jovanović i Miroslav Jovanović Timotijev, Podgoričani Novica Samardžić, Jadranka Prelević, Božidar Denda, Vanja Kovačević i Vlatko Simunović, a iz Sarajeva kao moderator gostuje Mirsad Bećirbašić, laureat nagrade Stara maslina.

Tradicionalno, sve autorske večeri XXVI Barskog ljetopisa počinjaće u 21 sat na platou ispred Dvorca kralja Nikole.

Svako od 13 književnih večeri XXVI Barskog ljetopisa biće i ove godine direktno prenošeno preko veb-sajta www.kulturnicentarbar.me

Dijalog i učešće publike

Koncepcija književnog dijela Festivala je nepromijenjena, stvaralaštvo se prezentuje kroz dijalog autora i moderatora, uz učešće publike.

Ostao je i slogan jer JP Kulturni centar Bar, kao organizator manifestacije, planira da svoju izdavačku produkciju obogati štampanjem drugog toma istoimenog zbornika radova nastalih u okviru festivalske književne radionice.

Publika će na Ljetopisu imati priliku da se bliže upozna sa zanimljivim poetikama autora čiji je stvaralački opus veoma raznovrstan, a u široj čitalačkoj javnosti i zvaničnoj kritici priznat kao provjerena vrijednost”, rekla je Čordašević.

Bonus video: