Dani muzike: Mozaik evropske i svjetske kulture

Do 20. jula na festivalu će nastupiti renomirani umjetnici iz Evrope i Azije, a među njima i pijanista Boris Kraljević, violinista Vujadin Krivokapić i klaviristkinja Ana Mihaljević
59 pregleda 0 komentar(a)
prima vista, Foto: Culture.pl
prima vista, Foto: Culture.pl
Ažurirano: 11.07.2013. 15:33h

Nastupom gudačkog kvarteta “Prima Vista” iz Poljske i flautiste Đuzepea Nove iz Italije, u Herceg Novom je preksinoć počeo 30. međunarodni festival Dani muzike.

Do 20. jula na festivalu će nastupiti renomirani umjetnici iz Evrope i Azije, a među njima i crnogorski pijanista Boris Kraljević, violinista Vujadin Krivokapić i klaviristkinja Ana Mihaljević.

“Dani muzike su dokazali da su potrebni, jer u ovoj sredini muzika je živa i vrijedna, a njena istorija, običaji i mentalitet tako bogati. Svijest o sebi i drugima, i osjetljivost za sve što je umjetničko i samosvojno, upravo nalažu da u aktuelnom trenutku ovaj festival bude najljepše i najplodnije mjesto za susret sa našim i inostranim umjetnicima, sa domaćim i svjetskim stvaralaštvom, sa sobom i svijetom, sa sadašnjim i prošlim vremenom”, kazao je na otvaranju festivala, umjetnički direktor Boiris Kraljević.

Kraljević je naglasio da je u oblikovanju ovogodišnjeg koncepta programa želio da omogući šarolik i interesantan mozaik evropske i svjetske kulture i nasljeđa, dovodeći renomirane izvođače iz Poljske, Italije, Južne Koreje, Singapura i Crne Gore.

“Muzika kao proizvod vremena, stvaralačkih mogućnosti i svih uticaja aktuelnih pitanja i dilema, iznad svake ideologije i političkih opredjeljenja, što znači da smo izborom pokazali da smo otvoreni i zainteresovani za sve što je dobro i vrijedno”, istakao je Kraljević.

Prve večeri festivala nastupili su umjetnici iz Poljske, gudački kvartet “Prima Vista” izvodeći djela poljskog kompozitora Stanislava Monjuška i Šopena. U drugom dijelu koncerta pridružio im se Đuzepe Nova, flautista iz Italije, sa kojim su izveli kvintet za flautu, violinu dvije viole i violončelo- njemačko-danskog kompozitora Fridriha Kulaua.

U nedjelju, 14. jula, na festivalu Dani muzike, koncert će održati violinista Vujadin Krivokapić i pijanistkinja Ana Mihaljević.

Bonus video: