Herceg Novi: Smjena na vrhu javne ustanove kulture i dalje predmet trvenja

Sa zasjedanja lokalnog parlamenta skinut predlog o imenovanju direktora „Herceg festa”
242 pregleda 2 komentar(a)
soh_1, Foto: S. KOSIĆ
soh_1, Foto: S. KOSIĆ
Ažurirano: 11.07.2013. 17:36h

Nakon brojnih primjedbi na zakonitost odluke i svega što joj je prethodilo, sa dnevnog reda jučerašnjeg zasjedanja Skupštine opštine Herceg Novi skinut je predlog o davanju saglasnosti na odluku Upravnog odbora “Herceg festa” o imenovanju Branke Šućur za direktora te ustanove kulture.

Smjena na vrhu javne ustanove, koja bi trebalo da kreira kulturnu ponudu grada, već duže je uzrok trvenja unutar koalicije na vlasti, što je bilo vidljivo i na jučerašnjem zasjedanju.

Dijana Krivokapić, koja je na funkciji vršioca dužnosti, kao i novopredložena direktorica “Herceg festa”, kadrovi su Nove.

Njihov partijski kolega Vladimir Žutković, ujedno načelnik Sekretarijata za društvene djelatnosti, juče je istakao da u “Herceg festu” vlada nerad i nezakonje, jer još od 2008. godine nije formiran savjet ustanove, a nije usvojen ni statut, što su zakonske obaveze.

Na te propuste upozorila je nedavno i inspekcija Ministarstva kulture, koja je naložila da se oni otklone u roku od 90 dana.

Odbornici DPS-a Dragan Janković i Zoran Bošnjak su ukazali na pravne manjkavosti rješenja o imenovanju nove direktorice “Herceg festa”, dok su njihove partijske koleginice Tamara Vlaović i Gordana Rajević komentarisale kvalifikacije novopredložene direktorice Branke Šućur koja je, kako su navele, “preduzetnica sa iskustvom u limarstvu, kao i predsjednik Upravnog odbora ustanove”.

Rajević se našalila na račun stručnih kvalifikacija, koje su istaknute kao preporuka za rukovodeće mjesto u ustanovi kulture.

“Ja sam ljekar specijalista kardiolog, što znači da mi je srce specijalnost, a kako je srce inspiracija umjetnicima, to može da znači da i ja imam kvalifikacije za rukovodeće mjesto u kulturi”, navela je Rajević.

Andrija Radman (DPS) ustvrdio je da je predlogom imenovanja Branke Šućur na mjesto direktorke “Herceg festa” riječ o “klasičnom podkusurivanju u koaliciji”, dok je Miloš Konjević iz Novske liste uvjeren da je predlog da Branka Šućur bude izabrana za direktora ustanove motivisan, prije svega, “materijalnim interesima”.

Na kraju rasprave i neusklađenih tonova u vladajućoj koaliciji, odbornik Nove Zoran Pestorić povukao je predlog o izboru Šućureve na mjesto direktorke “Herceg festa”.

Povučen je i predlog rješenja o davanju saglasnosti na odluku UO “Vodovoda i kanalizacije” o imenovanju direktora Zorana Šabanovića

Smjena na vrhu javne ustanove kulture već duže je uzrok trvenja unutar koalicije na vlasti.

Bonus video: