Časopis “Vice” povukao seriju fotografija

Kritika je seriju fotografija nazvala „trivijalizovanjem samoubistva u modnom kontekstu“
67 pregleda 0 komentar(a)
časpois Vice, Foto: Perezhilton.com
časpois Vice, Foto: Perezhilton.com
Ažurirano: 11.07.2013. 07:51h

Modni časopis “Vice” u novom broju objavio je seriju fotografija inspirisanih samoubistvima poznatih književnica, zbog čega se nakon žestokih kritika izvinio javnosti “zbog neosjetljivosti”.

Iz redakcije časopisa objašnjeno je da je ideja “editorijala” bila slavljenje žena u književnosti, a serija fotografija naslovljenih “Posljednje riječi” (Last Words) napravljena je kao dio projekta. Na fotografijama su manekenke prikazane kao slavne književnice koje su živote okončale samoubistvom, pa su se na stranicama modnog časopisa našle u ulogama Virdžinije Vulf, Silvije Plat, Doroti Parker, Iris Čang i drugih.

Kritika je seriju fotografija nazvala „trivijalizovanjem samoubistva u modnom kontekstu“, a nakon negativnih reakcija “Vice” je povukao “ediotorijal” i uputio izvinjenje.

U izvinjenju uredništvo „Vice“-a napisalo je da njihovi „modni editorijali nisu konvencioalni“ i da im je cilj “stvaranje umjetničkih slika sa modnom porukom u drugom, a ne u prvom planu“, ali i da su ovom prilikom očigledno pogriješili zbog čega se izvinjavaju i obećavaju „uklanjanje fotografija sa službenih stranica.

Fotografije iz serije „Posljednje riječi” se i nakon uklanjanja sa stranica „Vice“-a mogu naći na Internetu.

Bonus video: